Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Και 13χρονος στο «πάρτι» των μολότοφ!

Εννέα ανήλικοι ήταν ανάμεσα στους τριάντα συλληφθέντες
Στη σύλληψη περισσότερων από 30 ατόμων, εκ των οποίων τα εννέα ηλικίας από 13 έως 17 ετών, και σε δεκάδες προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές στο πλαίσιο των πορειών της 6ης Δεκεμβρίου στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Αγρίνιο, Καλαμάτα και Κομοτηνή. Τις σοβαρότερες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι 13 νεαροί που συνελήφθησαν στην περιοχή των Εξαρχείων την ώρα των σφοδρών επεισοδίων. Πρόκειται για 12 Ελληνες και έναν Αλβανό, οι οποίοι κρατούνταν στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Σε βάρος των οκτώ, εκ των οποίων τέσσερις ανήλικοι, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, κατηγορίες για εμπρησμό, εκρήξεις, κατοχή εκρηκτικών, απρόκλητη σωματική βλάβη, διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας, αντίσταση κατά της Αρχής και οπλοφορία. Οι οκτώ αναμένεται να απολογηθούν στους αρμόδιους ανακριτές, ενώ οι υπόλοιποι τρεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος (δύο ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι).


Αντιδράσεις
Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε, την ίδια στιγμή, στον Βόλο η βίαιη προσαγωγή ενός 13χρονου, ο οποίος, κατά τους αυτόπτες μάρτυρες, δεν είχε συμμετοχή στα επεισόδια και έπεσε στη θάλασσα για να αποφύγει τη σύλληψη. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών αφέθηκε ελεύθερος.
Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 10 προσαγωγές νεαρών που έκαναν τα ΜΑΤ στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου επίσης προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια, με φθορές σε τράπεζες, ενεχυροδανειστήρια, κατάστημα γνωστής αλυσίδας καφέ και στο γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Εν τω μεταξύ στην επεισοδιακή πορεία που έγινε στο Αγρίνιο (φθορές σε τρεις τράπεζες και υποκατάστημα ΕΛ.ΤΑ.) η Αστυνομία προσήγαγε 30 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τέσσερα (τρεις ανήλικοι). Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες φθορές κατά συναυτουργία και διατάραξη κοινής ειρήνης.
Στην Καλαμάτα συνελήφθησαν ένας 22χρονος και ένας 30χρονος, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ομάδα που πέταξε μπογιές και έγραψε συνθήματα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στα κτίρια της Τραπέζης της Ελλάδος, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και σε υποκατάστημα της Eurobank. Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν και στην Κομοτηνή, με την Αστυνομία να συλλαμβάνει δύο νεαρούς, 20 και 24 ετών.
Διαμερίσματα-οπλοστάσια
Με προκαθορισμένα ορμητήρια και κρυμμένες «οπλαποθήκες» έδρασαν οι ταραξίες της 6ης Δεκεμβρίου στα Εξάρχεια, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. Οπως υποστηρίζουν αξιωματικοί, το μεγαλύτερο εύρημα των προχθεσινών αστυνομικών επιχειρήσεων ήταν οι βόμβες μολότοφ, που εντοπίστηκαν θαμμένες στον λόφο του Στρέφη, ύστερα από πολύωρες έρευνες. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί βρήκαν κρύπτες στο έδαφος, όπου άγνωστοι είχαν εναποθέσει συνολικά 16 σακούλες, οι οποίες περιείχαν πάνω από 100 εμπρηστικές και εκρηκτικές βόμβες μολότοφ!
Κατά τις ίδιες πηγές, ερευνώνται επιπλέον οι περιπτώσεις δύο ακινήτων (υπόγειο και ισόγειο), κοντά στη συμβολή των οδών Τσαμαδού και Κουντουριώτου, τα οποία οι κουκουλοφόροι φέρεται ότι είχαν μετατρέψει σε οπλοστάσια, από τα οποία τροφοδοτούνταν διαρκώς με μολότοφ και άλλα αντικείμενα. Τις υποψίες των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση ομάδων ανατροφοδότησης ενίσχυσε το γεγονός ότι κατά τις σφοδρές και πολύωρες συγκρούσεις της Κυριακής οι ρίψεις μολότοφ έπαυαν μόλις για λίγα λεπτά, μέχρι να ανεφοδιαστούν οι κουκουλοφόροι, και συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. 
Εξάρχεια: Βομβαρδισμένη πόλη
Βαριές πληγές άφησαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων οι σφοδρές και πολύωρες συγκρούσεις ανάμεσα σε ΜΑΤ και αντιεξουσιαστές, που σημειώθηκαν μετά το τέλος της πορείας μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σύμφωνα με τις καταγραφές που έκαναν χθες το πρωί, με το πρώτο φως της μέρας, τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, η ΕΛ.ΑΣ. και η Πυροσβεστική, κατά τα επεισόδια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν σοβαρές φθορές οκτώ οχήματα πολιτών και ένα περίπτερο. Η έγκαιρη κινητοποίηση των ιδιοκτητών αποσόβησε τα χειρότερα, όταν μια φωτοβολίδα καρφώθηκε σε ένα κλιματιστικό, και, στη δεύτερη περίπτωση, όταν μια βόμβα μολότοφ προσγειώθηκε σε μπαλκόνι διαμερίσματος του πρώτου ορόφου!
Η εικόνα των δρόμων των Εξαρχείων παρέπεμπε χθες σε βομβαρδισμένη πόλη, καθώς πολύ μεγάλο τμήμα των πεζοδρομίων είχε σπάσει από κουκουλοφόρους που με βαριοπούλες μάζευαν... πολεμοφόδια, σχεδόν όλοι οι φωτεινοί σηματοδότες πέριξ της πλατείας Εξαρχείων ήταν διαλυμένοι, ενώ κατεστραμμένοι ήταν όλοι οι κάδοι απορριμμάτων που δεν είχε προλάβει να μαζέψει ο δήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: