Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Θερμή στήριξη για την αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο

01-04-2018

Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων


Την αναστήλωση της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου, που ανατινάχθηκε στις 28 Μαρτίου 1949 κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, ζητούν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. 





Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων. «Έζησε» για 435 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Την Τετάρτη συμπληρώνονται 503 χρόνια από την κατασκευή της και 69 χρόνια από την ανατίναξή της. Δυστυχώς έχουν μείνει μόνο δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου και Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου - με πρωτεργάτες την αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και την διαπεριφερειακή επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας - έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της.

H περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα «Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι» κτίστηκε το 1515.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/culture/article/369899/thermi-stirixi-gia-tin-anastilosi-tis-istorikis-gefuras-korakou-ston-aheloo/#ixzz5BSEQgS8S
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: