Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ο κυνισμός ως κυβερνητική ιδεολογία

Του Γιώργου Λακόπουλου 
http://www.capital.gr/story/3085289/o-kunismos-os-kubernitiki-ideologia
Η συνέντευξη στην ΕΡΤ του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη απέπνεε το  χαρακτηριστικό που είναι διάχυτο στις μεθόδους διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, του οποίου άλλωστε προβάλει ως μέντορας: κυνισμό. Το μήνυμα αυτών των μεθόδων είναι: εξουσία για την εξουσία. Εξουσία όπως να είναι και με όποιον να είναι...
Το πρώτο στάδιο αυτής της επιλογής ολοκληρώθηκε ήδη με τον ευτελισμό κάθε άνοιας προοδευτικής και αριστερής κουλτούρας, αισθητικής, πολιτικής αντίληψης και ιστορικής συναίσθησης, που αναδείχθηκε μέσα από την προσχεδιασμένη ωμά συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και το κόμμα του. 


Επικυρώνοντας τον χαρακτηρισμό του πολιτικού αναλυτή Λευτέρη Κουσούλη "νεοδημαγωγός" ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε κανένα δισταγμό -μετά τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με το κόμμα πέραν της ΝΔ και τους δημοσίους επαίνους για την "αντιμνημονιακής συνέπεια" του αρχηγού του- να εναγκαλιστεί τον Καμμένο δημοσίως το βράδυ των εκλογών. Εκείνη τη στιγμή η διαφορά της σωματικής τους διάπλασης δεν διαμόρφωνε απλώς μια καρικατούρα. Στιγμάτιζε αναλόγως την πολιτική τους συμπόρευση.  
Το δεύτερο στάδιο αυτής της επιλογής εξουσίας περνάει από την γελοιοποίηση, που αναδύεται από το φλερτ με τον Βασίλη Λεβέντη. Από προηγούμενες δραστηριότητες του Φλαμπουράρη στη Βουλή προκύπτει ότι ανέλαβε να προωθήσει αυτή τη συνεργασία, για την οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση πέρα από την ασβέστη επιθυμία για εξουσία. Μετά τη θυσία στον εθνικισμό και τις ακραίες απόψεις και πρακτικές η κυβέρνηση της υποκλίνεται στο καλτ και το γραφικό.
Εφόσον Τσίπας - Καμένος - Λεβέντης σχηματίζουν κυβερνητική τριπλέτα η έννοια της πολιτικής θα εκπέσει στα τάρταρα. Θεωρητικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να διαφέρει από τους άλλους δυο. Αλλά είναι τόσο ίδιοι -με τον Λεβέντη μάλιστα να είναι ο αθώος της παρέας. 
Ο κυνισμός διαπερνούσε και την ομιλία του Πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του. Βάφτισε επιτυχία την διολίσθηση στο τρίτο Μνημόνιο, από τις αντιμνημονιακές κραυγές και τις υποσχέσεις για κατάργηση της μνημονιακής νομοθεσίας σε μια νύχτα. Προέβαλε ως θετική εξέλιξη τη διάλυση του τραπεζικού συστήματος με το Δημοψήφισμα που έφερε τα capital controls και τον αφελληνισμό της ανακεφαλαίωσης. Παρέβλεψε την αρνητική εξέλιξη  όλων των δεικτών της οικονομίας και της κοινωνίας. 
Με άλλα λόγια έπνιξε τους ακροατές του σε μια αλληλουχία ανακριβειών, άγνοιας και παραπληροφόρησης στην καλύτερη περίπτωση και σε συνειδητή ψευδολογία καθεστωτικού τύπου στη χειρότερη. Ούτε ένα στοιχείο από όσα παρέθεσε δεν αντιστοιχεί την πραγματικότητα. 
Η κυνική επιδίωξη της εξουσίας χωρίς αρχές κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση χειρότερο από ό,τι ήταν στην αντιπολίτευση. Γιατί; Ο στρατηγός Πάτον θα έλεγε: "Πρόσεξε αυτό για το οποίο οι άνθρωποι είναι κυνικοί, και συχνά θα ανακαλύψεις αυτό που τους λείπει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: