Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015

14/11/15

Τούρκος Α/ΓΕΝ: Η Λωζάνη περιορίζει τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Δηλώσεις πριν την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία
Ελάχιστα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα «χτύπησε» ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου.
Ο τούρκος επιτελάρχης προχώρησε στη δημοσιοποίηση της ναυτικής στρατηγικής της γειτονικής χώρας, η οποία, μεταξύ άλλων, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης που «περιορίζει» τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο που όπως λέει ο ναύαρχοςΜποστάνογλου βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Επίσης, σημειώνει ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν βαθύνει το πρόβλημα και τη διαμάχη στο Κυπριακό.

Αναμφίβολα, ουδείς μπορεί να συνδέσει αυτόματα τη δημοσιοποίηση της νέας τουρκικής ναυτικής στρατηγικής από τον ναύαρχο Μποστάνογλου με την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού. Είναι όμως μία κίνηση δηλωτική των τουρκικών προθέσεων και μάλιστα σε ζητήματα που αναμφίβολα θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι ότι στο κείμενο τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου λαμβάνουν υψίστη προτεραιότητα.

Ο τούρκος ναύαρχος μιλάει επίσης για μία μετάλλαξη και μεταβολή της ευρύτερης περιοχής που έχει αυξήσει τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και έχει μετατρέψει το σχετικά σταθερό περιβάλλον της πρώτης μεταψυχροπολεμικής περιόδου. Σε αυτό πλαίσιο, η σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας έχει αυξηθεί και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας σε όλες τις περιβάλλουσες θάλασσας και ιδιαίτερα όπου η Άγκυρα έχει οικονομικά συμφέροντα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: