Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Φίλης: Τελειώνει η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των μαθητών

Την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων» που κυρώθηκε με τον Νόμο 2811/2000, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος την χαρακτήρισε «μαθητικό ιδιώνυμο» τονίζοντας πως οδηγεί ανήλικους μαθητές ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης, «μόνο και μόνο επειδή διεκδικούν τα δικαιώματά τους».
Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, ο οποίος ζήτησε επιτακτικά από τον υπουργό να καταργηθεί άμεσα η «κατάπτυστη αυτή ΠΝΠ που ποινικοποιεί τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών», ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι είναι στη βούληση του υπουργείου να καταργηθεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, που θα έρθει στη Βουλή.


«Έχουμε πλήρη διαφωνία με το Μαθητοδικείο. Κι είμαστε έτοιμοι να φέρουμε ρύθμιση, ώστε να καταργήσουμε την ΠΝΠ του μαθητικού ιδιώνυμου. Θέλουμε όμως κάτι περισσότερο, να αναμορφώσουμε συνολικά το πλαίσιο των μαθητικών κοινοτήτων, το εσωτερικό κλίμα και θεσμικό πλαίσιο της μαθητικής ζωής» είπε ο κ. Φίλης, καθώς ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι υπήρξαν και νέα κρούσματα κατατρομοκράτησης των μαθητών και στις τελευταίες κινητοποιήσεις με εισαγγελικό έγγραφο που καλούσε τους διευθυντές των σχολείων να παρέμβουν, ώστε να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η συμπεριφορά τους συνιστά αξιόποινη πράξη, η οποία διώκεται και τιμωρείται με ποινή από 6 μήνες έως 5 έτη και οι γονείς κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας ανήλικων.
Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας οι κινητοποιήσεις που γίνονται ειρηνικά και χωρίς βία, χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με διάλογο, με πειθώ και με κατανόηση κι εφόσον προκύπτουν προβλήματα χαμένων ωρών να συμφωνούνται οι τρόποι αναπλήρωσης ανάμεσα στους δασκάλους, τους μαθητές και τους γονείς. «Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι και ο αγώνας είναι μάθημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαθεί ο κύριος χαρακτήρας του σχολείου που είναι η μόρφωση» τόνισε ο κ. Φίλης.
πηγή: ΑΠΕ, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: