Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

3/11/15

Πότε θα πέσει το τείχος και στην Ελλάδα;


Ενώ μπαίνουμε στην 26η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και των ανατροπών που προκάλεσε, στην Ελλάδα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα οι πέτρες αντέχουν. 
Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.

Μία σύντομη χιονοθύελλα σαρώνει το Βρανδεμβούργο και μετά η παγωνιά ξεσπά τη νύχτα. Ο Χάραλντ Γιέγκερ περιμένει κάτω από ένα δενδρύλλιο, στο σκοτάδι, στην έξοδο του δάσους, και δεν κάνει καμία κίνηση για να ζεσταθεί. «Δεν έχετε ξεπαγιάσει;», τον ρωτά ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο μπαίνει. «Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια», απαντά αυτός, ο παλιός αξιωματικός της Στάζι, της γνωστής μυστικής αστυνομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Επί είκοσι πέντε χρόνια διέσχιζε το πέρασμα της Μπορνχολμεστράσε, μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου.
Εκείνη την ημέρα, την 9η Νοεμβρίου 1989, είχε αποφασίσει να μην υπακούσει στους ανώτερούς του. Έτσι, γινόταν ο πρώτος που διέταξε το άνοιγμα του συρματοπλέγματος εκείνο το παγωμένο βράδυ της πτώσεως, στη συνέχεια, του Τείχους του Βερολίνου.
Σήμερα, 26 χρόνια μετά, αυτός ο αξιωματικός της Στάζι που δεν υπάκουσε τότε στις εντολές δηλώνει: «Ήταν η καλύτερη και η χειρότερη βραδιά της ζωής μου. Η χειρότερη γιατί κατάλαβα ότι ήταν το τέλος του κόσμου όπως εγώ τον είχα γνωρίσει και η καλύτερη γιατί ο κόσμος μοιράστηκε μαζί μας μιαν ανείπωτη χαρά. Μας φιλούσε, μας χάριζε δώρα, μας πρόσφερε ζεκτ (σ.σ. τον γνωστό γερμανικό αφρώδη οίνο). Ωστόσο, προσωπικά πέρασα στη Δυτική Γερμανία στις 16 Ιανουαρίου 1990.

για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια: