Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015


2/12/15

FT : Με αναστολή συμμετοχής στη Σένγκεν απειλεί η ΕΕ την Ελλάδα

Πιέσεις στην Αθήνα για να δεχτεί τις «προτάσεις» της ΕΕ για το προσφυγικό και τον ρόλο της Frontex στα σύνορα. Γιατί «κατηγορείται» η χώρα, πώς απαντούν Έλληνες αξιωματούχοι. Ορόσημο για αποφάσεις τα μέσα Δεκεμβρίου και η Σύνοδος Κορυφής.

Η ΕΕ προειδοποιεί την Ελλάδα ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ανασταλεί η συμμετοχή της στη ζώνη Σένγκεν (που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση) από τα μέσα Δεκεμβρίου, αν δεν αλλάξει την αντίδρασή της στην προσφυγική κρίση, καθώς ο εκνευρισμός φουντώνει για τη διστακτικότητα της Αθήνας να δεχτεί εξωτερική βοήθεια.
Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί και υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν την απειλή να διωχτεί εκτός η Ελλάδα για «σοβαρές ελλείψεις» στον έλεγχο των συνόρων ως τον μόνο τρόπο που απομένει να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ελληνας πρωθυπουργός, να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και να αποδεχτεί την προσφορά της ΕΕ να βοηθήσει.
Η πρόκληση για την Αθήνα έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης επανεξέτασης του θέματος των κοινών και αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση της ζώνης του Σένγκεν.
Η Κομισιόν αυτό τον μήνα θα προτείνει τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας ελέγχου συνόρων με την εξουσία να αναλάβει τα σύνορα, πιθανά ακόμα και ενάντια στη θέληση χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα.
Η σχετικά αδύναμη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας έχει κατακλυστεί από περισσότερους από 700.000 μετανάστες που διέσχισαν τα σύνορα φέτος.
Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια: