Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

10/10/15

Ευαγγέλιο και πρωτόκολλο ορκωμοσίας παραδόθηκαν στο Μουσείο Αγώνος ΕΟΚΑ (βίντεο)

Παραδόθηκαν στο Μουσείο Αγώνος το ευαγγέλιο και το πρωτόκολλο ορκωμοσίας των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Φυλάγονταν στη Βουλή των Ελλήνων, και η παράδοση έγινε κατά την διάρκεια τελετής, στην παρουσία δύο πρώην Προέδρων του σώματος, του Απόστολου Κακλαμάνη και του Δημήτρη Σιούφα.

To ιερό Ευαγγέλιο, επί του οποίου έδωσαν τον όρκο οι πρώτοι δώδεκα μυημένοι στην ΕΟΚΑ, ανάμεσα τους και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Στρατηγός Διγενής και το πρωτόκολλο του όρκου τους, παραδόθηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής στον Υπουργό Παιδείας. 

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, των κυριών Απόστολου Κακλαμάνη και Δημήτρη Σιούφα, πρώην Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων, του Πρεσβευτή της Ελλάδας Ηλία Φωτόπουλου, του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και αγωνιστών. 
Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, αναφέρθηκε στην ανάγκη να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενιές τα παραδείγματα και οι αξίες που σημάδεψαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. 
Την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, υπογράμμισε και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής. 
Τα ιστορικά κειμήλια μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Εθνικού Αγώνος ΕΟΚΑ 1955 1959. Παραδόθηκαν με μακροχρόνιο δανεισμό, από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: