Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015


21/10/15

Σλοβενία: Νέες εξουσίες στον στρατό για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών - Η Ελλάδα θα συνεχίσει να καθεύδει;

REUTERS/LEONHARD FOEGER
Οι Σλοβένοι στρατώτες εξουσιοδοτούνται να βοηθήσουν την αστυνομία να πραγματοποιεί περιπολίες, να διαχειρίζεται τους μετανάστες, να τους ανακρίνει ή να τους επαναπροωθεί στα σύνορα (φωτ. αρχείου). 
Νέες εξουσίες στον στρατό της για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης παραχώρησε η Σλοβενία, ενώ ζήτησε επιπλέον οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων και των μεταναστών. 

Στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίαση, το σλοβενικό κοινοβούλιο ενέκρινε, με ψήφους 66 υπέρ έναντι 5 κατά, μια επέκταση του νόμου για τις αρμοδιότητες του στρατού που προβλέπει ότι οι στρατιώτες θα συνδράμουν την αστυνομία στα σύνορα με την Κροατία έκτασης 670 χλμ.
Με τον νόμο αυτόν, οι Σλοβένοι στρατώτες εξουσιοδοτούνται να βοηθήσουν την αστυνομία να πραγματοποιεί περιπολίες, να διαχειρίζεται τους μετανάστες, να τους ανακρίνει ή να τους επαναπροωθεί στα σύνορα. Μέχρι τώρα ο σλοβενικός στρατός επιτρεπόταν να παράσχει μόνο τεχνική και επιμελητειακή υποστήριξη στις δυνάμεις της αστυνομίας.
Η σλοβενική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία σχεδόν 19.500 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εισέλθει στο σλοβενικό έδαφος από το Σάββατο, ζήτησε την υποστήριξη της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό κύμα.
Μετά το κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων της με την Κροατία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες διέρχονται από αυτή τη μικρή χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει με την Κροατία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Ιταλία. «Η μεταναστευτική ροή τις τελευταίες τρεις ημέρες υπερβαίνει τις δυνατότητές μας» προειδοποίησε χθες η κυβέρνηση της χώρας.
Η Λιουμπλιάνα ζήτησε επίσης έκτακτη βοήθεια από την Ε.Ε.. «Θα ζητήσουμε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εξοπλίσουμε την αστυνομία, τις μονάδες της αστυνομίας εκ μέρους άλλων χωρών-μελών και οικονομική βοήθεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνόδου χθες βράδυ. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναμένεται στη Σλοβενία την Πέμπτη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: