Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015


24/10/15

Σύνταξη; Πολύ αργά για δάκρυα πλέον


«Θα ήταν άδικο να ζήσουμε στις πλάτες των νέων γενεών. Αν δεν οργανώσουμε τη διαδικασία μεταρρύθμισης, θα μας υπερκεράσουν οι δραματικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. Χωρίς αυτά τα μέτρα, η ραγδαίως γηράσκουσα χώρα μας δεν θα μπορεί για πολύ ακόμη να διαθέτει ένα γενναιόδωρο σύστημα πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης, δίχως να βυθίζει στα χρέη τις μελλοντικές γενιές» 
 Γκέρχαρντ Σρέντερ  2003

-----------------------------------------------------------------------------------------


 
Οικονομολόγος - Ορκωτός ελεγκτής (ACCA)
Αυτές τις μέρες παρατηρώ στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό, την έκπληξη και τον προβληματισμό που εκφράζουν οι πολιτικοί για τη σκληρότητα των μέτρων που έρχονται. Μοιάζει με την υποκριτική στεναχώρια της «θλιμμένης» χήρας που δολοφόνησε κρυφά τον σύζυγό της ρίχνοντας κάθε μέρα μια σταγόνα δηλητήριο στον καφέ του και τώρα θρηνεί απαρηγόρητη.
Η δραματική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας αποτελεί αποτέλεσμα ενεργειών, αλλά κυρίως παραλείψεων, που έλαβαν χώρα τα τελευταία 60 χρόνια. Η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη και προβλεπόμενη με ακρίβεια εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη το 1999 ήταν 14 δισ. ευρώ, ενώ το 2009 έφτασε τα 32 δισ. ευρώ. Επίσης το κράτος επιδότησε τα Ασφαλιστικά Ταμεία με 200 δισ. ευρώ για την περίοδο 2000 - 2014, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη για τις συντάξεις Δημοσίου.
Στο γεγονός της κατάρρευσης του συστήματος επέδρασε επαυξητικά η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού, η ερασιτεχνική διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων, το PSI, η καλπάζουσα ανεργία και η μεγάλη μείωση μισθών που επήλθαν λόγω της δημοσιονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Για τη συνέχεια HP

Δεν υπάρχουν σχόλια: