Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Βαθιά το χέρι στην τσέπη  καλούνται να βάλουν τις επόμενες ημέρες επιχειρήσεις και αγρότες προκειμένου να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, αγρότες και επιχειρήσεις θα πρέπει να περιμένουν έως τις 10 Οκτωβρίου νέα εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων με αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου έως και στο διπλάσιο.

Στην εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι από το 2016 δεν θα ισχύσει η έκπτωση 2% επί του φόρου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής τουΤην ίδια ώρα, από το επόμενο έτος, η αύξηση της προκαταβολής φόρου αναμένεται να «χτυπήσει» και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι το 2017, θα πληρώσουν προκαταβολή ίση με το 100% του οφειλόμενου φόρου.

Επιπλέον, η εγκύκλιος της κας Σαββαΐδου καταργεί και την έκπτωση φόρου 2% η οποία προβλέπεται στο Μνημόνιο στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης φόρου εισοδήματος.



Από την επόμενη εβδομάδα, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ θα αρχίσει να αναρτά στο Taxisnet τα συμπληρωματικά εκκαθαριστικά σημειώματα με τις αυξημένες προκαταβολές φόρου για τα εισοδήματα του 2014. Για τους αγρότες η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε αναδρομικά από 27,5% σε 55% και για τις επιχειρήσεις από 80% σε 100%.



Ειδικότερα η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τα ακόλουθα:

- Αύξηση προκαταβολής φόρου εισοδήματος:


  1. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή φόρου από 55% αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Ένα χρόνο αργότερα αγγίζει το 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.
  2. Για τα εισοδήματα που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% ( από 27,5%). Για όσες δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (55%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από το φορολογούμενο. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση και θα εκδοθεί νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα γίνει για λογαριασμό κάθε Δ.Ο.Υ. Για τις περιπτώσεις αυτές, εάν η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία της νέας εκκαθάρισης. Εάν όμως η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία που η δήλωση θα έπρεπε να υποβληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, για την επιβολή των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα μεταξύ της αρχικής και της νέας εκκαθάρισης.
  3. Για όλα τα νομικά πρόσωπα η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% ( για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη τα οποία αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά).
- Κατάργηση της έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά.

- Κατάργηση για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά της έκπτωση 2% που προβλέπονταν κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου (με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος του υπόχρεου φυσικού προσώπου) μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: