Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

11/2/16

«Ναι» στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είπε η Αθήνα

ΣΤΑ «ΧΕΡΙΑ» ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ

«Ναι» στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είπε η Αθήνα


Την αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, επιβεβαίωσαν χθες επίσημες κυβερνητικές πηγές, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Π. Καμμένος, ζητώντας τον απόλυτο σεβασμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Κυβερνητική πηγή που βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες, για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που συζητείται η πρόταση εμπλοκής της Συμμαχίας στον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, τόνισε ότι «η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε» και υπογράμμισε πως αυτή «μας βρίσκει σύμφωνους, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις και του υπουργού Άμυνας, Π. Καμμένος, ο οποίος στη Σύνοδο των Βρυξελλών πρότεινε να περιπολούν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ στα ελληνικά χωρικά ύδατα και της Τουρκίας στα τουρκικά και ζήτησε τον απόλυτο σεβασμό στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο από τα προκαθορισμένα εθνικά κέντρα.
Νωρίτερα και πριν αποτυπωθεί επισήμως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Σέφερ, είχε σημειώσει ότι «δεν συμμερίζομαι τις ανησυχίες της Αθήνας για τη μορφή μιας ενδεχόμενης συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της E.E.».
Από την άλλη πλευρά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, άφησε ανοικτό τον τρόπο με τον οποίο η Συμμαχία θα μπορούσε να συμβάλει στη φύλαξη των συνόρων Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Με δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου των υπουργών Άμυνας, επιβεβαίωσε ότι συζητείται επισήμως το σχετικό θέμα, το οποίο, όπως δήλωσε χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ήταν αποτέλεσμα των συνομιλιών της Αγκ. Μέρκελ και του Αχμ. Νταβούτογλου τη Δευτέρα στην Άγκυρα». Για το πώς τελικά θα κινηθεί το ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ, παρέπεμψε σε νέες δηλώσεις, που αναμένεται να κάνει σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, όταν και θα παρουσιάσει τις σχετικές αποφάσεις, οι οποίες ενδεχομένως θα έχουν ληφθεί.
Την ίδια στιγμή, σε άλλη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των «28» χωρών- μελών της Ε.Ε. ενέκριναν, όπως ήταν αναμενόμενο, το δεύτερο «πακέτο συστάσεων» προς την Ελλάδα όσον αφορά στη φύλαξη των συνόρων της και την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Επιβεβαίωσαν, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση της Αθήνας έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες προκειμένου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί το άρθρο της Συνθήκης του Σένγκεν που προβλέπει, επικαλούμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αναστολή της ισχύος της για τη χώρα και για διάστημα που μπορεί να φτάσει και τα δύο έτη.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καταγράφεται πρόοδος στη διαχείριση του Προσφυγικού από την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία των hotspots στα ελληνικά νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως) καθυστέρησε, γιατί δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές και οι εγκαταστάσεις έπρεπε να χτιστούν από την αρχή.
Βελτιώσεις 
Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει βελτιώσεις στη λειτουργία των hotspots και έχουν ολοκληρώσει τις τυπικές λειτουργικές διαδικασίες, αλλά και τη διαδικασία άμεσης μεταφοράς των ανθρώπων που αποβιβάζονται στα νησιά στα κέντρα καταγραφής. Παράλληλα, σημειώνεται, ότι η Frontex έχει αρχίσει τις παράκτιες περιπολίες στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο που έχουν φέρει αποτελέσματα.
Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Πόποσκι, τόνισε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η χώρα του σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών, αλλά και πως σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει την ΠΓΔΜ «να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο πάρκινγκ προσφύγων και μεταναστών».
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: