Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Σε καθαρή ύφεση επέστρεψε η Ελλάδα το 2015

Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το 2015.


Σημαντική ύφεση που σε μέσα επίπεδα πλησιάζει το 0,7%, υπέστη το 2015 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το τέταρτο τρίμηνο.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε
 κατά 0,675% σε μέσα επίπεδα, καθώς τόσο το τρίτο όσο και το τέταρτο τρίμηνο η ετήσια υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας έφτασε το 1,9%.



Τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συνιστούν ψυχρολουσία για την κυβέρνηση, η οποία στον προϋπολογισμό υπολόγιζε μηδενική ύφεση.

Οι αρνητικές εξελίξεις αναμένεται να έχουν επιπτώσεις και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό, με δεδομένο ότι έως τώρα οι θεσμοί είχαν επιδείξει ανοχή απέναντι στις προβλέψεις της Αθήνας για σταθερή πορεία του ΑΕΠ.

Τα στοιχεί της ΕΛΣΤΑΤ φανερώνουν συνολικότερα την προβληματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικά, σε τριμηνιαία βάση καταγράφηκε μόνο μία περίοδος θετικής ανάπτυξης, μεταξύ Απριλίου και Ιονίου, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,9% και τα δύο τελευταία τρίμηνα, μετά από ελαφρά θετικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ ΕΔΩ

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/306898/simadiki-ufesi-tis-ellinikis-oikonomias-sto-telos-tou-2015/#ixzz3zxbfWLvF
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: