Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Παναγία Σουμελά στην Κύπρο: Ενας Πόντιος οραματιστής ξεσήκωσε, συσπείρωσε και κάνει το όνειρο πραγματικότητα

Ενα όνειρο ζωής, ένα χρέος στον Πόντο και στην Αγία Μητέρα όλων των Ποντίων, θα εκπληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο πρώτος Ναός της Παναγίας Σουμελά στην Κύπρο χτισμένος μάλιστα από χέρια Ποντίων, θα είναι σύντομα έτοιμος για να φιλοξενήσει τους πιστούς της μεγαλονήσου που θα προσεύχονται στην Υπεραγία Θεοτόκο, Μητέρα του Ιησού Χριστού και Μητέρα όλων μας. Κι αυτό χάρη στο όραμα του Αβραάμ Αναστασιάδη.


Η βαθιά πίστη και αγάπη μιας χούφτας ανθρώπων, ένα όραμα, ένα χρέος και η μνήμη της πατρίδας των προγόνων. Αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά για να δώσουν δύναμη και γκρεμίσουν όποια εμπόδια εμφανίζονται στο δρόμο. Αυτά τα χαρακτηριστικά κυριαρχούν και στους ανθρώπους του Ιδρύματος Αρωγής Ελλήνων του Πόντου «Παναγία Σουμελά» που ιδρύθηκε έχοντας έναν μεγάλο στόχο. Να χτίσουν τον πρώτο Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά στην Κύπρο, στο νησί όπου ζουν χιλιάδες Πόντιοι και τελικά έμελλε να είναι αυτοί που θα ανεγείρουν την υπέροχη αυτή Εκκλησία.
Το όνειρο και τα πρώτα βήματα
Εμπνευστής, οραματιστής και πλέον πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο Αβραάμ Αναστασιάδης, ένας οικογενειάρχης που ζει κοντά στη Λάρνακα. Το 1999 ξύπνησε ξαφνικά αφού είδε την Παναγία στον ύπνο του και ανακοίνωσε στην οικογένειά του την απόφαση, να χτίσει έναν Ναό αφιερωμένο στην Παναγία Σουμελά.
Ενας άνθρωπος που δεν του περισσεύουν τα χρήματα αλλά με απύθμενη αγάπη για τον Πόντο, την Ορθοδοξία, την Παναγία Σουμελά άρχισε μόνος του έναν τιτάνιο αγώνα, χτυπώντας αρχικά κυβερνητικές πόρτες. Πέντε χρόνια αργότερα, κι αφού είχε ιδρυθεί το Ιδρυμα το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε την παραχώρηση τεμαχίου γης 2.500 τ.μ. στο Αλεθρικό (κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας).
Ο θεμέλιος λίθος και η Εικόνα της Παναγίας
Ο Αβραάμ Αναστασιάδης από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να βρεθεί στην Ελλάδα και στην Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο, ευελπιστώντας να έχει την στήριξη. Στο Ιδρυμα δωρίστηκε ένα ακριβές αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά που παρέδωσε ο Μητροπολίτης Βεροίας κ.Παντελεήμων το 2009 όταν τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου παρουσία όλων των Μητροπολιτών του νησιού.
Από τότε έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στα έργα αν συνυπολογιστούν η έλλειψη ρευστού και το γεγονός πως η δουλειά δε γίνεται από οργανωμένα συνεργεία, αλλά από ανθρώπους που δουλεύουν μερικές ημέρες την εβδομάδα.
«Αμέριστη είναι η συμπαράσταση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου», μας λέει ο κ.Αναστασιάδης που αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου δώρισε ένα εικονοστάσιο, το οποίο είναι έτοιμο, βρίσκεται στις αποθήκες και θα τοποθετηθεί μόλις ολοκληρωθεί ο Ναός. Όπως αρέσκεται να λέει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στους ανθρώπους του Ιδρύματος με δόση χιούμορ "άντε παιδιά μου να τελειώσει ο ναός, έχουμε το εικονοστάσι στις αποθήκες και δεν μπορώ να το κρατήσω άλλο"».
«Αν υπήρχαν τα χρήματα, σε έξι μήνες θα ήταν έτοιμος...»
Σε πόσο καιρό όμως θα είναι έτοιμος ο Ναός. Ο Αλκης Αναστασιάδης θεωρεί πως αν υπήρχαν τα χρήματα τότε «σε έξι μήνες θα είχε τελειώσει Αλλιώς θα σε δύο ή τρία χρόνια». Και για τι ποσό μιλάμε; «Το υπολογίζω στις 150.000 ευρώ. Μακάρι να βρεθεί ένα... χεράκι και να δώσει αυτό το ποσό».
Πρόσφατα, εστάλη επιστολή στο φιλανθρωπικό Ιδρυμα «Ιβάν Σαββίδης» με την οποία ενημερώνουν για την πρόοδο του έργου και αναμένουν απάντηση στο αίτημα για βοήθεια. Ελπίζουν ότι έτσι θα μπει το... τελευταίο λιθαράκι ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Η ανέγερση του Ναού θα δώσει μεγάλη χαρά όχι μόνο στους ανθρώπους που έχουν προσφέρει τα χέρια τους ή έχουν διανύσει χιλιόμετρα κάνοντας επαφές, ούτε μόνο στους 25.000 Ποντίους που ζουν στην Κύπρο αλλά σε όλο τον κυπριακό λαό με τη βαθιά Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη που ευλαβείται την Παναγία Σουμελά και δείχνει αλληλεγγύη στους Ποντίους που πριν από 100 χρόνια γνώρισαν την βαναυσότητα της Τουρκίας, που επέδειξε ένα τρομακτικό και βάναυσο πρόσωπο και πριν από μερικές δεκαετίες στο όμορφο νησί της Κύπρου.
πηγή: Agioritikovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: