Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016


19/2/16

Επίδομα ανθυγιεινών διακοπών!


Πόσο επικίνδυνη και ανθυγιεινή μπορεί να είναι η άδεια ενός δημοσίου υπαλλήλου; Σε αυτό το βαθιά φιλοσοφικό ερώτημα καλείται να απαντήσει η Βουλή, αφού με τροπολογία δύο βουλευτών (φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ, ποιων άλλων;) προτείνεται να δίδεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και κατά την περίοδο της άδειας των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλλον επειδή στην παραλία ελλοχεύουν τσούχτρες.

Οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης και Ανδρέας Μιχαηλίδης ζητούν να τροποποιηθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 15 του ν. 4024/2011, διότι σε αντίθεση με την παράγραφο 2 του ίδιου νόμου (που δίνει τα επιδόματα απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών και κατά τη διάρκεια της άδειας) οι δημόσιοι υπάλληλοι... αδικούνται! Είναι μνημείο η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «Με την παρούσα διάταξη διασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της επιδοματικής πολιτικής... Με την παρούσα διάταξη θεσπίζεται η διατήρηση της καταβολής του σχετικού επιδόματος στις περιπτώσεις της χορήγησης των νομίμως θεσμοθετημένων αδειών, δεδομένου ότι αυτές έχουν χορηγηθεί, προκειμένου η Πολιτεία να ανταποκριθεί σε βασικές της υποχρεώσεις, όπως η αναγκαία ανάπαυση των υπαλλήλων, η προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, οι ανάγκες επανεκπαίδευσης των υπαλλήλων κ.λπ. Η θέσπιση των ανωτέρω αδειών, συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να συνεπάγεται ουδεμία αρνητική επίπτωση στις αποδοχές του υπαλλήλου».

Κοινωνικό χαρακτήρα έχουν τα επιμίσθια που δίνονται στους δημόσιους υπαλλήλους; Δεν πληρώνονται κάποιοι επιπλέον, διότι κάνουν επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία; Εντάξει! Τα έχουμε ακούσει όλα (και τα αντίθετά τους) από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η θέσπιση επιδόματος ανθυγιεινών διακοπών, ούτε σε ευφάνταστη κωμωδία δεν θα μπορούσε να παίξει. Είναι προφανές ότι στο σύμπαν της πρώτης φοράς όλα είναι εφικτά.

Στον άλλο κόσμο που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης είναι μικρή· των δημοσίων υπαλλήλων, φυσικά. Ετσι, με άλλη τροπολογία που κατέθεσαν πέντε πρωτοπαλίκαρα της πρώτης φοράς ζητούν «να ρυθμισθεί με κοινωνική ευαισθησία και πνεύμα δικαιοσύνης η παροχή υπερωριακής απασχόλησης και η εργασία σε εξαιρετέες ημέρες από υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Ετσι, οι κ. Νίκος Ηγουμενίδης (πάλι), Ιωάννης Δέδες, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, Μανώλης Θραψανιώτης και Μουσταφά Μουσταφά ζητούν να διπλασιαστεί το νυχτερινό επιμίσθιο από 30% σε 60% και για εργασία ημερήσια ή νυκτερινή, που παρέχεται Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, μας κάνουν σκόντο: από 40% επιπλέον προτείνουν 75% επιπλέον του ωρομισθίου.

Οσοι κάνουν τον κατάλογο για τις ειδικότητες που δουλεύουν υπερωρίες, Κυριακές και εορτές, μην ξεχάσουν να προσθέσουν και τους μετακλητούς υπαλλήλους των βουλευτικών και υπουργικών γραφείων. Κάτι ήξερε ο Φρειδερίκος Ενγκελς που έγραψε το «Η καταγωγή της Οικογένειας της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους». Μάλλον θα αναφέρει ότι το πρώτο στάδιο μετάβασης στον σοσιαλισμό είναι η διά των φόρων κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας, έτσι ώστε να προσληφθεί η οικογένεια στο κράτος.

Γι’ αυτό καλύτερα να ετοιμαστούμε. Ερχονται πολλές έκτακτες εισφορές, γιατί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν πολλές έκτακτες ανάγκες. Ανθυγιεινές και υπερωριακές.

Π. Μανδραβέλης - kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: