Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Οι Τσάμηδες διεκδικούν εδάφη της Ηπείρου στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που εξετάζει κυρίως εγκλήματα πολέμου, κατατέθηκε ο φάκελος για τις διεκδικήσεις των Τσάμηδων στην Ελλάδα, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Εισαγγελέα.
Έτσι ένα θέμα, που έμενε ουσιαστικά κλειστό επί εβδομήντα και πλέον χρόνια, φαίνεται ότι ανοίγει με επίσημο τρόπο. Αν μάλιστα έχουν έστω και πολύ μικρή δόση αλήθειας, όσα αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους ακραίες οργανώσεις Τσάμηδων από την Αλβανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δηλαδή στην κίνηση αυτή έχουν την υποστήριξη πολλών δυτικών χωρών, τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά σοβαρά.
Οι Τσάμηδες ζητούν πέρα από αποζημιώσεις πολλών δις, εδάφη της Ηπείρου, όπως της Ηγουμενίτσας, της Πάργας κι άλλων περιοχών.


Στην παράδοση του φακέλου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών εθνικιστικών συλλόγων από την Αλβανία αλλά και από περιοχές όπου ζουν αλβανόφωνοι πληθυσμοί.
Ο φάκελος είναι σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά και σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν στη Χάγη, οι οργανώσεις έχουν την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κίνηση αυτή προετοιμάζονταν εδώ και μήνες, στην Ευρώπη αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις αρχές φθινοπώρου, μέσω συνεδρίων κι άλλων εκδηλώσεων εκπρόσωποι των τσάμικων οργανώσεων, έκαναν γνωστό ότι «στόχος αυτών των φακέλων είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας του τσάμικου λαού, τα διεθνή στοιχεία εναντίων του τσάμικου πληθυσμού που εφαρμόσθηκαν από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, από το έτος 1913 έως το 1945, ο επαναπατρισμός του δια της βίας εκτοπισμένου πληθυσμού, όπως και η επιστροφή των περιουσιών».
Ένθερμοι υποστηρικτές των τσάμικων οργανώσεων είναι εθνικιστικές αλβανικές οργανώσεις του Κοσσόβου, με βασικότερη το Εθνικό Μέτωπο.
Το Εθνικό Μέτωπο, εργάζεται για την «εθνική ένωση» των αλβανικών πληθυσμών, δηλαδή τη Μεγάλη Αλβανία.
Το «Εθνικό Συμβούλιο για την Τσαμουριά» συνήλθε ουσιαστικά στο τέλος Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία, όπου εκεί αποφασίστηκε η διεθνοποίηση του τσάμικου ζητήματος.
Σημειώνεται πως πέρα από τις διάφορες οργανώσεις, εντός κι εκτός Αλβανίας, οι Τσάμηδες εκπροσωπούνται από δικό τους κόμμα στο Αλβανικό Κοινοβούλιο.
Προ μηνών μάλιστα προσχώρησε στον Κυβερνητικό συνασπισμό του Ράμα, με αποτέλεσμα τότε να αποχωρήσει το ΚΕΑΔ, που αποτελεί την πολιτική εκπροσώπηση της ελληνικής μειονότητας.
Πηγή: himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: