Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

24/2/16

Ποιος κάνει τελικά κουμάντο στη Θράκη;


Ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ εξευτελίζει το ΥΠΕΞ
Σε ευθεία πρόκληση και προσβολή εναντίον της ελληνικής νομοθεσίας προχώρησε πριν από λίγες ημέρες ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» ο κ. Ζεϊμπέκ, που διατηρεί στενότατη σχέση με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, απαίτησε, εισβάλλοντας στη μουφτεία Ξάνθης, την αλλαγή του επικεφαλής της διαχειριστικής επιτροπής βακουφίου στην κωμόπολη Γενισέα. Δυστυχώς, μπροστά στη «με το έτσι θέλω» τακτική του μουσουλμάνου βουλευτή, το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίστηκε σαστισμένο, με αποτέλεσμα ο κ. Ζεϊμπέκ να βρίσκεται πολύ κοντά στη δημιουργία αρνητικών τετελεσμένων για την ελληνική Πολιτεία.
Το παρασκήνιο της υπόθεσης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδος και συγκεκριμένα την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, ο κ. Ζεϊμπέκ, συνοδευόμενος από περίπου 35 κατοίκους της Γενισέας (σσ. στο παρελθόν υπήρξε η πρωτεύουσα της περιοχής, επί οθωμανικής περιόδου), εισέβαλε στο κτίριο της μουφτείας Ξάνθης. Η απαίτησή του ήταν η αλλαγή του επικεφαλής (του μουτεβελή) της διαχειριστικής επιτροπής του βακουφίου (για την ακρίβεια πρόκειται για τέμενος) στη Γενισέα.  

Ο μουφτής Ξάνθης, επίσημα αναγνωρισμένος από την ελληνική Πολιτεία, επικοινώνησε την ίδια στιγμή με το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή που έλαβε ήταν να μην απαντήσει στην πρόκληση του κ. Ζεϊμπέκ και να επιμείνει στη γραμμή της εφαρμογής του νόμου. Πρόκειται για τον Νόμο 3647/2008 που αφορά στη «Διοίκηση και Διαχείριση των Βακουφίων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των περιουσιών τους» που ψηφίστηκε επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο νόμος προβλέπει την εκλογή των προέδρων των βακουφικών επιτροπών - αν και η πρόβλεψη αυτή δεν έχει εφαρμοστεί από τότε ως σήμερα… Το σκεπτικό του υπουργείου Εξωτερικών και προφανώς του πολιτικού του προϊσταμένου Νίκου Κοτζιά (οι πρακτικές του οποίου στη Θράκη αμφισβητούνται ακόμη και υψηλόβαθμους παράγοντες της υπηρεσιακής ιεραρχίας) ήταν ότι αν γίνονταν εκλογές, το αποτέλεσμά τους θα έπρεπε να επικυρωθεί από τον επίσημο μουφτή, άρα θα νομιμοποιούνταν η διαδικασία.

Τα πράγματα δεν εξελίχθησαν τόσο γραμμικά όμως, καθώς από εκεί και πέρα αρχίζει ο εμπαιγμός. Ο κ. Ζεϊμπέκ αποφάσισε να… τσαλακώσει τελείως τη διαδικασία, εκθέτοντας το υπουργείο Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών για την εκλογή νέου προέδρου της διαχειριστικής επιτροπής χωρίς καμία εξουσιοδότηση. Αυτόπτες μάρτυρες μάλιστα αναφέρουν ότι η… προκήρυξη αναρτήθηκε χειρόγραφη στο τζάμι ενός κτιρίου στη Γενισέα και οι… ενδιαφερόμένοι καλούνταν να τηλεφωνήσουν σε… κινητό για να δηλώσουν υποψηφιότητα.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν για τη Δευτέρα μεταξύ 15.00 και 19.00. ακόμη κι έτσι όμως, ο κ. Ζεϊμπέκ και η ομάδα του φρόντισαν να αρνηθούν στον μουτεβελή που ήθελαν να διώξουν να υποβάλει υποψηφιότητα με το σκεπτικό ότι δεν πρόλαβε. Ο μουτεβελής προχώρησε σε προσφυγή εναντίον της διαδικασίας που είναι κατάφωρα παράνομη, καθώς δεν υπήρξε εφορευτική επιτροπή, εκλογικοί κατάλογοι κ.ά. Από εδώ και στο εξής, η εκδίκαση της προσφυγής μοιάζει ως ο μοναδικός τρόπος, ώστε η ελληνική Πολιτείας να μπορέσει να εφαρμόσει τον νόμο όπως πρέπει και όχι υπό εκβιασμούς.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: