Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Η συγκλονιστική στιγμή του ήρωα της Κύπρου Γλεντζέ Ηλία που η Ελλάδα ξέχασε!

Αυτή η χώρα τρώει τα παιδιά της λένε. Και δυστυχώς έτσι είναι. Η Ελλάδα φαίνεται ότι …χόρτασε από ήρωες. Κι έτσι ανθρώπους που έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα γράμματα προτιμά να τους έχει στην αφάνεια. Να μην μάθει κανείς γι΄ αυτούς. Η εποχή της “τηλεπερσόνας” κυριαρχεί χρόνια τώρα…

Όλα αυτά με αφορμή ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο στην προχθεσινή εξαιρετική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα «Κύπρος 1974. Οι επιχειρήσεις των Δυνάμεων Καταδρομών κατά του ΑΤΤΙΛΑ».

Μίλησαν οι ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. Ανάμεσά τους ο Αντιστράτηγος Ηλίας Γλεντζές! Ο ήρωας της μάχης για το ύψωμα Κοτζά Καγιά. Μια μάχη που οι Τούρκοι ακόμη την θυμούνται , κλαίνε και τρέχουν! Αλλά τη θυμούνται…Κι όπως είπε σε μια συγκλονιστική στιγμή της αφήγησής του ο Γλεντζές, οι Τούρκοι έδωσαν στο ύψωμα το όνομα του Τούρκου υπολοχαγού που ο Γλεντζές τον τραυμάτισε! Τι έδωσε η ελληνική Πολιτεία στον δικό μας Αξιωματικό;

Ο Γλέντζές αναρωτήθηκε βάζοντας το χέρι στο μέτωπο και καλύπτοντας τα μάτια. Έκλαψε για μια στιγμή μας είπαν όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του. Για μια στιγμή…

Γι΄ αυτό και ο οργισμένος τίτλος. Δεν ντρεπόμαστε;

Η μάχη όπως την έχει περιγράψει ένας πολύ, πολύ νεότερος καταδρομέας και θαυμαστής του Γλεντζέ. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης είχε γράψει ένα κείμενο την ημέρα της Επετείου της Μάχης:

Σήμερα είναι η επέτειος της μάχης για το ύψωμα Κοτζά Καγιά στην Κύπρο. Της μυθικής νυχτερινής επέλασης των καταδρομέων, που έδωσαν ένα πολύ καλό μάθημα στον τούρκο εισβολέα.

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης μ΄ ένα μικρό κείμενο και μια φωτογραφία μας θυμίζει την ιστορία μέσω ενός πρωταγωνιστή της. Του Υπολοχαγού τη νύχτα της επιχείρησης, Ηλίας Γλεντζέ…

Εκεί, στις 20/7/1974, πολέμησε ως Διοικητής του 13ου Λόχου Κρούσεως ο Ηλίας Γλεντζές.

Είχα την τύχη, όταν υπηρετούσα το 1991 στην 2α ΜΑΛ, να τον έχω Υποδιοικητή του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών. Είχα ήδη από φοιτητής διαβάσει στο “Πεθαίνοντας στην Κύπρο” την φοβερή ζημιά που έκανε στα μεμέτια, οπότε τον έβλεπα με δέος και συγκίνηση.

Ένας σεμνός άνθρωπος, που όταν τον ρωτάς για τότε σου απαντά “έκανα απλά την δουλειά μου, το καθήκον μου”, μόνο που ξέρουμε όλοι πως δεν είναι έτσι.

Ένας από τους ζώντες ήρωες μου, ένας άξιος Έλληνας Αξιωματικός, που κέρδισε την αριστεία στο πεδίο της μάχης. Να τον δείχνετε στα παιδιά σας κι αν τον συναντήσετε κάπου, σφίξτε του με σεβασμό το χέρι. Μία μέρα το όνομα του θα είναι στα βιβλία μαζί με του Καραϊσκάκη, του Τσιγάντε, του Παπαμελετίου.

Σήμερα καλλιεργεί στην Λακωνία την γη που ορκίστηκε να υπερασπιστεί με το αίμα του. Και το έκανε, προκινδυνεύων κι αγέρωχα.

Η εκδήλωση

Η Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, στα πλαίσια της διατήρησης της ιστορικής μνήμης των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, που αποτελεί έναν από τους κύριους σκοπούς του καταστατικού της, διοργάνωσε την 09 Νοεμβρίου 2016 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών Ημερίδα Ειδικών Δυνάμεων με θέμα:

«Κύπρος 1974. Οι επιχειρήσεις των Δυνάμεων Καταδρομών κατά του ΑΤΤΙΛΑ»

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της “σε ένα κατάμεστο Αμφιθέατρο χωρητικότητας 430 καθημένων με πλήθος ορθίων θεατών ακόμη και στον χώρο του φουαγιέ, όπου γινόταν ταυτόχρονη προβολή σε video-wall, υπήρχε μια ατμόσφαιρα συναισθηματικά φορτισμένη από την ιστορική αξία του θέματος και την αφήγηση των πολεμιστών.

Οι περισσότεροι, ουδέποτε μέχρι τώρα είχαν προβεί σε εξιστόρηση γεγονότων, τραγικών μεν για την μαρτυρική Κύπρο, που προσέθεσαν όμως, ακόμα περισσότερες δάφνες στην χρυσή πολεμική ιστορία των Δυνάμεων Καταδρομών και επιβεβαίωσαν τον θρύλο που περιέβαλε ανέκαθεν τον πράσινο μπερέ!

Ένας μόνο τίτλος θα μπορούσε να αποδώσει την πραγματική εικόνα και εντύπωση, από την συγκεντρωτική αποτύπωση των σχολίων τα οποία κοινοποιήθηκαν ηλεκτρονικά σε όλους τους θεατές…

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς από την Κύπρο, ο Κύπριος Πρέσβης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και κομμάτων του Κοινοβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, Επίτιμοι Αρχηγοί Κλάδων των ΕΔ και του ΓΕΕΦ, Μειζόνων Σχηματισμών και Επιτελείων, Ανώτατοι Αξιωματικοί των Σχηματισμών και Επιτελείων των Ειδικών Δυνάμεων και λοιπών Σχηματισμών, αντιπροσωπεία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, αντιπροσωπείες από τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων και Συνδέσμων Αποφοίτων Τάξεων της Σχολής Ευελπίδων, εκπρόσωποι Πολεμικών Συλλόγων και λοιπών Συλλόγων/Συνδέσμων Ειδικών Δυνάμεων, έφεδροι καταδρομείς και απλοί λάτρεις της ιστορικής αλήθειας.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, Αντιστράτηγος ε.α. κ. Λάζαρης Νικόλαος.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας η οποία διεξήχθη σε δύο συνεδρίες, με συντονιστή τον Δρα Ιστορίας κ. Ν. Νικολούδη μίλησαν Διοικητές Μονάδων και Τμημάτων Δυνάμεων Καταδρομών Κύπρου και Ελλάδος, που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις, ως εξής:

Α’ Συνεδρία

ΑΝΤΓΟΣ ε.α. Ε. ΣΤΑΜΑΤΗΣ:

Γενική Στρατιωτική κατάσταση.

Οργάνωση και Επιχειρησιακή ετοιμότητα Δυνάμεων Καταδρομών. Γενική περιγραφή επιχειρήσεων Μονάδων Καταδρομών στο πλαίσιο της Εθνικής Φρουράς.

Επιχειρήσεις 31 Μοίρας Καταδρομών (31 ΜΚ).

ΑΝΤΓΟΣ ε.α. Η. ΓΛΕΝΤΖΕΣ:

Επιχειρήσεις του 13 Λόχου Κρούσεως (ΛΚ) της 31 ΜΚ. Μάχες του Κοτζάκαγια και Πυροΐου.

ΑΝΤΓΟΣ ε.α. Α. ΓΑΛΗΝΟΣ:

Επιχειρήσεις του 11ΛΚ της 31 ΜΚ, Μάχες του Κοτζάκαγια και Λαπήθου-Καραβά.

ΤΑΞΧΟΣ ε.α. Ν. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ:

Επιχειρήσεις 32 Μοίρας Καταδρομών (32 ΜΚ).

ΥΠΤΓΟΣ ε.α. Ε. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΣ:

Επιχειρήσεις της 33 Μοίρας Καταδρομών (33ΜΚ).

ΣΧΗΣ ε.α. Β. ΡΟΚΚΑΣ:

Επιχειρήσεις του 33 ΛΚ της 33 ΜΚ.

Β’ Συνεδρία

ΥΠΤΓΟΣ ε.α. Δ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Επιχείρηση «ΝΙΚΗ».

Αερομεταφορά από την Κρήτη του Συγκροτήματος Α’ Μοίρας Καταδρομών (Α΄ ΜΚ) και Διμοιρίας της Γ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Γ’ ΜΑΚ) από την 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών.

Επιχειρήσεις της Α’ ΜΚ.

ΣΧΗΣ ε.α. Π. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ενέργειες του 41 ΛΚ της Α’ ΜΚ κατά την άμυνα του Αεροδρομίου της Λευκωσίας.

ΥΠΤΓΟΣ ε.α. Ν. ΚΟΪΜΤΖΟΓΛΟΥ: Ενέργειες Διμοιρίας Α/Τ της Α΄ ΜΚ κατά την άμυνα της Λευκωσίας.

κ. ΣΑΒΒΑΣ ΒΛΑΣΣΗΣ Δημοσιογράφος:

Σύγκριση Δυνάμεων Καταδρομών Ελλάδος και Κύπρου με τις αντίστοιχες τουρκικές το 1974 στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: