Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

12/11/16


Σάββας Καλεντερίδης: Η ψυχολογία του Ερντογάν και τα όνειρα να τετραπλασιάσει την έκταση της Τουρκίας...


Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα με τις δηλώσεις και την πολιτική συμπεριφορά του Ερντογάν, είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε τους ψυχολογικούς λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την μεταμόρφωση τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να παρακολουθεί τα όσα λέει και πράττει ο Ερντογάν τα τελευταία είκοσι χρόνια που είναι στο πολιτικό προσκήνιο, που να μην αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έχει αλλάξει δραματικά η ρητορική του αλλά και η πολιτική του συμπεριφορά.
Να λοιπόν δούμε τμήματα από πρόσφατη ομιλία του:
«Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμεθα με βάση την ψυχολογία του 1923, που υπογράφηκε η Συνθήκη της Λοζάνης. Δεν είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε τη σημερινή θέση της Τουρκίας, με τη λογική της διασφάλισης εκείνων που πετύχαμε τότε».
Γιατί το λέει αυτό;

Γιατί ο ίδιος θέλει να ηγηθεί ενός νέου απελευθερωτικού αγώνα και να χτίσει ένα νέο μεγαλύτερο κράτος, στη θέση εκείνου που χτίστηκε με τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Επίσης, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην έκταση της τουρκικής επικράτειας, του σημερινού τουρκικού κράτους, είπε στην ίδια ομιλία:
«Το 1914 η έκταση που κατείχαμε ως Οθωμανική Αυτοκρατορία, ήταν 2,5 εκατομμύρια τ.χλμ. Μετά από 9 χρόνια, τα εδάφη αυτά έπεσαν στα 780.000 τ.χλμ. Όταν αρχίσαμε τον Απελευθερωτικό Αγώνα, δεν υπερασπιστήκαμε τα όρια του Εθνικού Όρκου. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι αυτό επέβαλαν οι συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Αυτό μέχρι ένα σημείο είναι κατανοητό. Όμως δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι εμείς πέσαμε στις 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα 20 εκατομμύρια τ.χλμ. που κατείχαμε ως αυτοκρατορία».
Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν γίνονται ενώ ταυτόχρονα αμφισβητεί ο ίδιος την επίσημη Ιστορία που διδάσκονταν οι Τούρκοι, από το 1923, λέγοντας στην ουσία ότι η εμφάνιση των Νεοτούρκων και η φυσική τους συνέχεια, που είναι οι Κεμαλιστές, ήταν στην ουσία μια συνωμοσία σκοτεινών κέντρων εις βάρος των Τούρκων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που οδήγησε στην απώλεια εδαφών από 2,5 εκατομμύρια στις 780.000 τ.χλμ. Στο πλαίσιο δε αυτής της συνωμοσίας, σχεδόν επί έναν αιώνα, με βάση τη λογική Ερντογάν, απέκρυπταν από την τουρκική νεολαία την πραγματική ιστορία του τουρκικού έθνους, διδάσκοντάς τους μια ιστορία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα εκείνων που οργάνωσαν και επέβαλαν την υλοποίηση της συνωμοσίας.
Ο Ερντογάν λοιπόν πιστεύει ότι για να αναταχθεί η κατάσταση και για να αντιστραφεί το κλίμα, θα πρέπει η τουρκική νεολαία να διαβάσει και να διδαχτεί την «πραγματική ιστορία του τουρκικού έθνους, να εμπνευστεί από το μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», για να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη που θα στηριχτεί η νέα μεγάλη Τουρκία που οραματίζεται ο ίδιος.
Για το θέμα αυτό ο Ερντογάν λέει επί λέξει:
«Εκείνοι που μας έθαψαν και μας καταδίκασαν σε αυτό το αδιέξοδο, από το 1923, είχαν ως στόχο να μας κάνουν να ξεχάσουμε το Σελτζουκικό και Οθωμανικό μας παρελθόν, να ξεχάσουμε μια ιστορία χιλίων ετών που έχουμε γράψει σε αυτά τα εδάφη».
Αν κανείς μελετήσει την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και τα επιχειρήματα που επικαλούνταν τα μέλη του εθνικοσιαλιστικού κόμματος και ο ίδιος ο Χίτλερ για να οικοδομήσουν το ιδεολόγημα της ναζιστικής Γερμανίας και να συνεγείρουν τις λαϊκές μάζες, χωρίς υπερβολή θα βρεις πολλές ομοιότητες.
Ο Ερντογάν έχει πειστεί από τους συμβούλους του ότι αυτός είναι ο εκλεκτός της Ιστορίας, στον οποίο έλαχε ο κλήρος να βάλει ένα τέλος στη συνωμοσία που επί έναν αιώνα καταδίκασε την Τουρκία σε μια φυλακή 780.000 τ.χλμ., και να οικοδομήσει μια νέα μεγάλη Τουρκία.
Είναι προφανές ότι ο ίδιος έχει ενστερνιστεί αυτή την ιδέα και έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται όπως ακριβώς αρμόζει στον νέο ρόλο που του έχει αναθέσει η ίδια η… Ιστορία.
Για όσους θεωρούν ότι τα παραπάνω έχουν έστω και δόση υπερβολής, τους λέμε να είναι επιφυλακτικοί, γιατί τους έχουμε πιο μεγάλη έκπληξη στο άρθρο μας της Κυριακής, που φθάνει μέχρι τον Μωάμεθ τον Πορθητή!
Υπομονή ως την Κυριακή!
Δημοσιεύθηκε στην δημοκρατία και το Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: