Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Σκληρή απάντηση των δικαστών του ΣτΕ στον Σακελλαρίου

Απαντούν σε όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣτΕ για τις αποφάσεις του Δικαστηρίου περί μνημονίων και psi. Κάνουν λόγο "για προσπάθειες υποβάθμισης του κύρους του δικαστηρίου και σπίλωσης της τιμής και της υπόληψης των δικαστών του.


Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου του ΣτΕ κ. Νίκου Σακελλαρίου ενώπιον της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενώσεως Εισαγγελέων, όπου έκανε μνεία αποφάσεων του Δικαστηρίου "για τα μνημόνια και το PSI", τονίζοντας ότι "και εμείς έχουμε ευθύνες" αλλά και σε δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, έδωσαν με ανακοίνωσή του οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.



Οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου με ανακοίνωση της Ενώσεώς τους εκδηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις και μεταξύ άλλων τονίζουν "την έντονη δυσαρέσκεια τους και την πλήρη αποδοκιμασία κάθε προσπάθειας υποβάθμισης του κύρους του δικαστηρίου και των λειτουργών του, κάμψης του φρονήματός τους, σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής τους και κατά συνέπεια υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό".

Η Ένωση των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνει ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, ελήφθησαν με ευρύτατη πλειοψηφία και δικάστηκαν από διευρυμένες συνθέσεις ενώ επικυρώθηκαν από δικαστικούς σχηματισμούς τόσο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όσο και του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

H ανακοίνωση της Ενώσεως των Δικαστών του ΣτΕ.
Πρόσφατα έλαβαν χώρα αναφορές στον Τύπο, οι οποίες άφησαν υπόνοιες για τις συνθήκες, υπό τις οποίες ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (σχετικές με τη συμφωνία ή μη των μνημονίων και του PSI προς το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ). Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και την πλήρη αποδοκιμασία της σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του κύρους του Δικαστηρίου και των λειτουργών του, κάμψης του φρονήματός τους, σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής τους και, κατά συνέπεια, υπονόμευσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό. 

Άλλωστε, οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν από δικαστικούς σχηματισμούς διευρυμένης σύνθεσης (με συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αντιπροέδρων και των Συμβούλων) και οι σχετικές κρίσεις επιβεβαιώθηκαν, ως προς τη νομική τους ορθότητα, τόσο από τα Δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2015, Τ-79/2013, Accortini κατά ΕΚΤ και απόφαση της 11 Ιουνίου 2015, C-226, 245, 247 και 578/2013 Fahnenbrock κλπ. κατά Ελλάδας) όσο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απόφαση Μαματάς κλπ. κατά Ελλάδας της 21.7.2016, απόφαση Ι.Κ. κατά Ελλάδας και ΑΔΕΔΥ κατά Ελλάδας της 31.8.2012).

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/332348/skliri-apadisi-ton-dikaston-tou-ste-ston-sakellariou/#ixzz4RUw8nvjw
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/332348/skliri-apadisi-ton-dikaston-tou-ste-ston-sakellariou/#ixzz4RUqYOH7V
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/332348/skliri-apadisi-ton-dikaston-tou-ste-ston-sakellariou/#ixzz4RUqYOH7V
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: