Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Καμπότζη: Kαταδίκη σε ισόβια δύο ηγετικών στελεχών των Ερυθρών Χμερ


Δύο εκατομμύρια Καμποτζιανοί, το ένα τέταρτο του πληθυσμού, πέθαναν από εξάντληση, πείνα, συνεπεία βασανιστηρίων ή εκτελέστηκαν.

Η καταδίκη σε ισόβια δύο ανώτατων ηγετών των Ερυθρών Χμερ που είναι ακόμη εν ζωή επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη από εφετείο στην Καμπότζη. Η καταδίκη αποτελεί ένα «μήνυμα» ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για τους νυν ηγέτες της Βόρειας Κορέας και της Συρίας, υπογράμμισε ο ΟΗΕ.

«Είναι ένα μήνυμα στους ηγέτες σε όλο τον κόσμο (...) πως οι ηγέτες είναι, στο τέλος, υπεύθυνοι για εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό τη διοίκησή τους» δήλωσε ο Ντέιβιντ Σέφερ, απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο ειδικό δικαστήριο της Πνομ Πενχ.


«Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας ιδιαίτερα πρέπει να σημειώσουν αυτό που συνέβη εδώ σήμερα», επέμεινε, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία, τις Φιλιππίνες, ακόμη και τους ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Συρία ή στο Ιράκ.

Οι αναπληρωτές του Πολ Ποτ, Νουόν Τσιά, 90 ετών σήμερα, και Χιέου Σαμφάν, 85 ετών, καταδικάστηκαν σε ισόβια τον Αύγουστο του 2014 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από αυτό το δικαστήριο της Πνομ Πενχ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 1975 και 1979.

Δύο εκατομμύρια Καμποτζιανοί, το ένα τέταρτο του πληθυσμού, πέθαναν από εξάντληση, πείνα, συνεπεία βασανιστηρίων ή εκτελέστηκαν.

Ο δικαστής Κονγκ Σριμ υποστήριξε στη μακρά ανάγνωση της ετυμηγορίας του πως οι καταδικασθέντες, μέλη του στενού κύκλου του Πολ Ποτ, σημάδεψαν το δικαστήριο με την «πλήρη έλλειψη σκέψης για την τύχη του καμποτζιανού λαού» και υπογράμμισε πως η έκταση των εγκλημάτων τους ήταν «σημαντική».

Ως εκ τούτου, «τα ισόβια για καθέναν από τους κατηγορούμενους είναι η αρμόζουσα ποινή» πρόσθεσε ο δικαστής ενώπιον περίπου 700 Καμποτζιανών που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν την ακρόαση, η πλειονότητα των οποίων μετακινήθηκαν με λεωφορεία με έξοδα του δικαστηρίου.

Ο Νουόν Τσιά, ιδεολόγος του καθεστώτος, και ο Χιέου Σαμφάν, αρχηγός του κράτος της πρώην «Δημοκρατίας της Καμπουτσέας», άκουσαν απαθείς την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του πρεσβευτή τους στην Πνομ Πενχ, «χαιρέτισαν» την απόφαση και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο δικαστήριο χαρακτηρίζοντας τα εγκλήματα «την πιο σκοτεινή σελίδα στην ιστορία της Καμπότζης».

Μέχρι τώρα μόνο τρεις άνθρωποι είχαν καταδικαστεί από το δικαστήριο αυτό, που ιδρύθηκε το 2006, αν και σχεδιάζεται η δίκη πολλών πιο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων.

Παρά την επιθυμία των πολλών να γυρίσουν σελίδα, η δικαστική διαδικασία ακολουθεί τον δρόμο της: ο Νουόν Τσιά και ο Χιέου Σαμφάν δικάζονται παράλληλα στο πλαίσιο μιας δεύτερης δίκης για γενοκτονία μειονοτήτων, καταναγκαστικούς γάμους, βιασμούς και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα στρατόπεδα εργασίας.

Η δεύτερη δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Η ετυμηγορία αναμένεται στα τέλη του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: