Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

26/11/16


Φιντέλ: η ονείρωξη της Επανάστασης


Πέθανε χθες, 25 Νοεμβρίου 2016, ο ηγέτης της κουβανέζικης Επανάστασης και, μετέπειτα, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κούβας για 49 χρόνια. Στην Ελλάδα είναι είδωλο για πολλούς. Τι ήταν όμως ο Φιντέλ, και τι το καθεστώς του, πίσω από τη βιτρίνα της μυθολογίας; 
Τα Χριστούγεννα του 2010 επισκέφθηκα την Κούβα. Ήθελα να δω από κοντά, πριν πεθάνει ο Φιντέλ, τι ήταν αυτό το πράγμα, που για πολλούς θεωρούνταν η ονείρωξη της Επανάστασης.
Γυρίζοντας, έγραψα μια σύντομη αποτίμηση:


Στο πολιτικό επίπεδο, κατέλυσε ένα διεφθαρμένο και δικτατορικό καθεστώς, εκείνο του Μπατίστα, που είχε στενούς δεσμούς με την αμερικανική Μαφία. Το αντικατέστησε με ένα σκληρό, αυταρχικό και ολοκληρωτικό μονοκομματικό καθεστώς, με καταστολή των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών. Χρησιμοποίησε ως κύριο όπλο τον εξωτερικό εχθρό, τις ΗΠΑ, και πολύ σύντομα «βάφτισε» όσους διαφωνούσαν με τις επιλογές του «εχθρούς της πατρίδας», εσωτερικούς εχθρούς. Με άλλα λόγια, δικτατορία παρέλαβε και δικτατορία παραδίδει.
Στο οικονομικό επίπεδο, παρέλαβε μια ισχυρή οικονομία, τη 2η ισχυρή στη Λατινική Αμερική και έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζαχαροκάλαμου στον κόσμο, την οποία διέλυσε και κονιορτοποίησε. Η πλήρης κρατικοποίηση κατέστρεψε και εξώθησε σε φυγή όχι μόνο τους μεγαλοϊδιοκτήτες αλλά και μια ισχυρή και παραγωγική μεσαία τάξη. Η χώρα εξαθλιώθηκε, οι καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν, η εξάρτηση από τη Σοβιετική Ένωση έγινε ολοκληρωτική, οι υποδομές καταστράφηκαν. Ο ασφυκτικός κρατικός έλεγχος διέλυσε την οικονομία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Για τη συνέχεια booksjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια: