Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

2/2/16

Η στρατηγική αξία της Συνθήκης της Σένγκεν

Γράφει ο Νίκος Λυγερός.
Η υπογραφή της Συνθήκης Schengen έγινε το 1985 και η υπογραφή της Σύμβασης Schengen έγινε το 1990. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ως νόρμα έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο από το 1991 με τη Συνθήκη Amsterdam.

Η ιδέα είναι η κατάργηση των εσωτερικών συνόρων μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων.
Ταυτόχρονα αφορά τέσσερις χώρες εκτός Ε.Ε, την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάϊν και τη Νορβηγία όσον αφορά στο de jure και τρεις στο de facto, αφού λειτουργεί στο Βατικανό, στο Μονακό και το Σαν-Μαρίνο.
Τα μελλοντικά μέλη θα είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία. Ανήκει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, και μ’ αυτήν την έννοια αποτελεί μια προστασία μεγάλης εμβέλειας.
Βέβαια σε τοπικό επίπεδο ο καθένας κοιτάζει μόνο την περιοχή του κι έχει πάντα να πει κάτι για τη Frontex, δίχως να κατανοούμε σε εθνικό επίπεδο ότι χωρίς τη Συνθήκη δεν θα την είχαμε να μας υποστηρίζει εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα.
Κι όταν εξετάζουμε συνολικά τις δομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατανοούμε μέσω ενός διαγράμματος του Euler τη στρατηγική σημασία για την πατρίδα μας, ειδικά στη γεωπολιτική θέση που έχουμε.
Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε επίσης και τον κίνδυνο της απουσίας μας από αυτό το πλαίσιο. Ας σοβαρευτούν, λοιπόν, μερικοί που θέλουν να φύγουμε από παντού, διότι δεν έχουν ιδέα από συμμαχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: