Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

13/9/16

Παιδεία και Όργουελ στα χρόνια του Σύριζα

Οι χώρες που έχουν τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματά, σύμφωνα με τις διεθνείς ιεραρχήσεις, έχουν κατά κανόνα υγιή δημοσιονομικά και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, παραδείγματα η Σουηδία, η Φιλανδία, η Δανία στη Δύση , η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη στην Ανατολή. Απο αυτές, δύο, η Φιλανδία και η Νότιος Κορέα είχαν την εμπειρία σφοδρότατης οικονομικής κρίσης, και την κοινή επιλογή να δώσουν προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή της κρίσης στην εξ ολοκλήρου μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, αυξάνοντας ακόμα και τους προϋπολογισμούς!
Η μεταρρύθμιση στη Παιδεία δεν είναι ένα απλό νομοσχέδιο και κάποιες διαδικασίες εφαρμογής του. Κάθε μεταρρύθμιση θέλει χρόνο για να σχεδιαστεί να εφαρμοσθεί πιλοτικά, ώστε να αξιολογηθεί, να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί και μετά την εφαρμογή της χρειάζεται μια δεκαετία, ώστε να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα.. Αυτά στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. Αυτό επιχειρήσαμε σε συνεργασία με διεθνείς και εθνικούς εμπειρογνώμονες και με εθνική συναίνεση το 2011 (Νέο Σχολείο, νόμος για ΑΕΙ).

Τώρα όμως ζούμε στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. της ελληνικής αριστεράς που "με φωτιά και μαχαίρι" δεν άφηνε χρόνια τίποτε να αλλάξει στο χώρο της Παιδείας. Άλλος κόσμος - άλλη πραγματικότητα - άλλη γλώσσα.

για τη συνέχεια Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: