Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Tοσίτσα: Βάνδαλοι «αποκεφάλισαν» το σύμβολο της ηρωικής Αντίστασης


Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση 72 ετών από την εκτέλεση της Λέλας Καραγιάννη (8 Σεπτεμβρίου 1944), άγνωστοι βάνδαλοι επέδραμαν πίσω από το Πολυτεχνείο και αποκεφάλισαν τη μαρμάρινη προτομή της ηρωίδας, που βρίσκεται στην πλατεία Τοσίτσα από το 1963.

Το αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων. Δίπλα από την προτομή -που είναι έργο της Λουκίας Γεωργαντή- βρέθηκε και το κεφάλι, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αποκλειστικός σκοπός των δραστών ήταν ο βανδαλισμός του μνημείου και όχι ο προσπορισμός κέρδους (από τυχόν πώληση του μαρμάρου).
Το αποκομμένο μέρος της προτομής μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του Δήμου Αθηναίων, ώστε να εκτιμηθούν οι φθορές που υπέστη και να κριθεί αν δύναται να επισκευαστεί. Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων -που, σημειωτέον, προ μηνών είχε απομακρύνει στοχευμένα ορειχάλκινες προτομές και αγάλματα από «επικίνδυνα» σημεία στο κέντρο- έκανε λόγο για πράξη «που βεβηλώνει τη συλλογική και ιστορική μνήμη».

Η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη ήταν αντιστασιακή, ιδρύτρια και επικεφαλής της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», που είχε συσταθεί για να προκαλεί δολιοφθορές κατά του εχθρού, αλλά και να φυγαδεύει Βρετανούς στρατιώτες. Συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια, βασανίστηκε από την Γκεστάπο και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές λίγο πριν από την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: