Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή: «Υπόλογος ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΑΚΑΓΕ»


Άστραψε και βρόντηξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, για το θέμα «περί σπασίματος του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ»: «Θεωρώ απαράδεκτη ενέργεια και πρακτική, αυτό το οποίο συντελείται σήμερα, σε βάρος των επόμενων γενεών της πατρίδας μας. Ίσως δε γνωρίζετε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και καλό είναι να μάθετε ορισμένα πράγματα για τον ΑΚΑΓΕ. Τι ήταν αυτός ο «κουμπαράς» και πως συνδέεται με τις επόμενες γενιές της Ελλάδας, τους σημερινούς εργαζόμενους, τους σημερινούς ανέργους, που δείχνετε πως απέχετε από αυτούς και δε δείχνετε κανένα ίχνος ευαισθησίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Και συνέχισε: «Απλά κινείστε στη λογική του «δος ημίν σήμερον», στο να μην έχετε πολιτικό κόστος και όλα να τα διαλύσετε. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται και κάτι ακόμα. Το γεγονός πως εμείς -η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, το 2008- σταθήκαμε και κινηθήκαμε στη γραμμή του νοικοκυρέματος, του μαζέματος και φτιάξαμε αυτόν τον κουμπαρά, που έδινε ελπίδα και προοπτική για τις επόμενες νέες γενιές, τους αυριανούς συνταξιούχους δηλαδή τους σημερινούς εργαζόμενους. Φτιάξαμε το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ)».


«Φτιάξαμε ένα πλαίσιο, ένα ταμείο που μαζεύαμε τις αποταμιεύσεις, από ένα μεγάλο τμήμα του ΦΠΑ –συγκεκριμένα το 4% των εσόδων του ΦΠΑ και το 10% των εσόδων των αποκρατικοποιήσεων», εξήγησε ο πρώην Υπουργός και επεσήμανε: «Και, δημιουργήσαμε ένα αποθεματικό πολύ σημαντικό. Άρχισε να συσσωρεύεται ένα πολύ σημαντικό αποθεματικό και να δημιουργεί πραγματικά μία «ελπίδα» για το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος και τους αυριανούς συνταξιούχους. Αυτό ενισχύθηκε στην πορεία και με άλλους νόμους, μετά το 2008. Και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο. Και το περιφρουρούσαμε ως κόρη οφθαλμού όλα αυτά τα χρόνια».

Και υπογράμμισε: «Και, προσωπικά εγώ όλα αυτά τα χρόνια, ως Υπουργός Εργασίας, στην Κυβέρνηση Σαμαρά, η εισήγησή μου ήταν αυτό το ταμείο να μην πειραχθεί για κανένα λόγο. Γιατί αποτελεί «αντηρίδα» (σανίδα) και πυλώνα που εγγυάται για το μέλλον. Θα αποτελούσε ένα φως στο δύσκολο τούνελ με βάση τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία. Μετά κι επειδή ημερών μου, στο Υπουργείο Εργασίας, ενισχύσαμε το ΑΚΑΓΕ από τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων».

Και υπογράμμισε: «Και, που φτάσαμε σήμερα; Θυμίζω πως πριν από ένα χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ μ’ ένα νόμο – σφυρί, έσπασε τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ. Για πρώτη φορά «σπάσατε» τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να καλύπτετε ελλείμματα για το συνταξιοδοτικό, κάτι που δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν. Αυτό που κάνετε, εκτός από απαράδεκτο, θίγει τις επόμενες γενιές της πατρίδας μας. Δεν είχατε ούτε το ηθικό ούτε το πολιτικό δικαίωμα να το κάνετε αυτό. Δυστυχώς το κάνατε και πέρσι αντλήσατε τα πρώτα 400 εκ€, από τις μελλοντικές γενιές της πατρίδας μας. Τι σημαίνει αυτό; Πως εμείς τα καταφέραμε και δεν σπάσαμε το κουμπαρά αυτόν, αντίθετα τον ενισχύσαμε. Κι εσείς, ενώ κουρέψατε συντάξεις, σπάσατε έναν κουμπαρά, που δείχνει πως το ασφαλιστικό σύστημα του κ. Κατρούγκαλου και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μη βιώσιμο. Γκρεμίστε τα όλα. Διαλύστε ό,τι κληρονομήσατε. Αυτό αποδεικνύει η ενέργεια σας, να σπάσατε τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ». 

Καταλήγοντας είπε χαρακτηριστικά: «Κινείστε με τη λογική του πλιάτσικου σε όλους τους τομείς, στη φορολογία, στο ασφαλιστικό… παντού. Ποιος σας έδωσε κ. Υπουργέ το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να «σπάσετε» τον κουμπαρά που αφορά στις επόμενες γενιές; Ποιον ρωτήσατε για να το κάνετε αυτό; Και γιατί το κάνετε; Με λίγα λόγια, είστε υπόλογοι, θα πρέπει ν’ απολογηθείτε και στους εργαζόμενους και στους άνεργους αλλά και στη Βουλή. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στις επόμενες γενιές»

Δεν υπάρχουν σχόλια: