Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Μ. Γλέζος: Η πρώτη αντίσταση στην Ελλάδα έγινε από την Εκκλησία

23.09.2016
«Οποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν αδράνειά της στη διάρκεια της Κατοχής είναι βλάσφημος» επισήμανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος (φωτό), επικρίνοντας σαφώς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τις δηλώσεις του κατά της Εκκλησίας.

Ο κ. Γλέζος, που έχει συναντηθεί επανειλημμένα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και έχει ζητήσει θρησκευτική κηδεία, σημείωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «όταν ο στρατηγός Σταυράκος, διοικητής στρατιωτικός των Αθηνών και της Αττικής, κάλεσε τους δημάρχους, τις Αρχές και τους περιφερειάρχες να έρθουν στους Αμπελοκήπους για να παραδώσει τα κλειδιά της πόλης στους κατακτητές, ο Αρχιεπίσκοπος τότε αρνήθηκε και δήλωσε ότι "η Εκκλησία παρίσταται στην απελευθέρωση των λαών και όχι στη σκλαβιά τους"».

Πρόσθεσε πως «αυτή ήταν η πρώτη αντίσταση την ημέρα της Κατοχής της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα. Ο ίδιος αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση Τσολάκογλου και, όταν τον κάλεσαν (οι Γερμανοί) να τελέσει δοξολογία για την Κατοχή της Ελλάδος στους Γερμανούς, αρνήθηκε. Η πρώτη αντίσταση στην Ελλάδα έγινε από την Εκκλησία. Είναι να κλαίει και να γελάει κανείς (με αυτά που λέει ο κ. Φίλης)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: