Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Κατά της επένδυσης των 50 εκατ. ευρώ στα «Αστέρια» προσφεύγουν επτά κάτοικοι Γλυφάδας

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών και των σφραγίδων που μπήκαν για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση του συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας» στoν Σαρωνικό κόλπο και ήδη κάτοικοι της περιοχής επιχειρούν να μπλοκάρουν δικαστικά τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του όλου έργου, σε μια εποχή που οι επενδύσεις είναι περιζήτητες στο πλαίσιο ανάκαμψης και αναστροφής του αρνητικού –έως τραγικού– κλίματος της ελληνικής οικονομίας.
Ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργία του υπάρχοντος συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας», έκτασης 280 στρεμμάτων. Το συγκρότημα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας 400 κλινών, συνεδριακό κέντρο 600 ατόμων, συγκρότημα κέντρου αναζωογόνησης και ομορφιάς, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εκθεσιακό χώρο (στον διαμορφούμενο χώρο του πρώην νυκτερινού κέντρου «Αστέρια»), επιπλωμένα διαμερίσματα (καμπάνες-bungalows) τους ενός, των δύο και τριών δωματίων, εστιατόρια, πισίνες, κτίρια υποδοχής, αθλητικές εγκαταστάσεις, spa, snack-bar, κ.λπ.


Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ακολούθησε η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Γλυφάδας, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία της ξενοδοχειακής μονάδας στα Αστέρια Γλυφάδας, με τη χορήγηση της σχετικής έγκρισης-άδειας δόμησης.
Παράλληλα, τα επιχειρηματικά σχέδια προβλέπουν την ριζική ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων του τουριστικού συγκροτήματος στα Αστέρια Γλυφάδας. Ακόμη, προβλέπεται η μετατροπή του συγκροτήματος σε «σύνθετο τουριστικό κατάλυμα» και φυσικά η επανάχρησή του σε πολύ βελτιωμένα επίπεδα, ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Το επενδυτικό πρόγραμμα του «Αστέρια Γλυφάδας», ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί από την εταιρεία «Ναυσικά Α.Ε.», συμφερόντων του ομίλου Γιάννη Παπαθεοχάρη.
Η έκταση των «Αστεριών Γλυφάδας» ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημόσιου. Όμως από το 1954 έχει παραχωρηθεί προς χρήση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ακολούθησε η παραχώρηση της έκτασης για 30 χρόνια στην εταιρεία «Αστήρ Α.Ξ.Ε.» και στη συνέχεια ενεπλάκη και ο ΕΟΤ. Τελικά, η Εθνική Τράπεζα συνήψε συμφωνία μακροχρόνιας ενοικίασης της έκτασης με την εταιρεία «Ναυσικά Α.Ε.».
Η δημιουργία της μονάδας αυτής σε ένα από τα παραθαλάσσια «φιλέτα» της Αττικής ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και ήταν το πρώτο τουριστικό συγκρότημα της μεταπολεμικής Ελλάδας με οργανωμένες πλαζ. Οι πρώτες και βασικές μονάδες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος είναι έργο των Ελλήνων αρχιτεκτόνων Π. Βασιλειάδη, Μ. Βουρέκα, Π. Σακελλάριου, Α. Γεωργιάδη και Κ. Δεκαβάλλα. Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος τη δεκαετία του 50 ήταν κάτι το πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα της εποχής.
Όμως επτά κάτοικοι της Γλυφάδας, μεταξύ των οποίων δύο δημοτικοί σύμβουλοι, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων εκσυγχρονισμού του συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας». Κατ' αρχάς, επισημαίνουν οι κάτοικοι, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων έγινε από αναρμόδιο όργανο, καθώς εγκρίθηκαν από τον γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτό έπρεπε να γίνει από τον υπουργό Περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, με την εν λόγω μελέτη νομιμοποιήθηκαν αυθαίρετες εγκαταστάσεις μέσα σε δασική έκταση, ενώ έγιναν πολλαπλές αυθαίρετες υπερβάσεις του ορίου δόμησης, αλλά και αυθαίρετες αλλαγές στις χρήσεις των ακινήτων.
Από την περιφερειακή αρχή της Αττικής τα αυθαίρετα κτίσματα «τακτοποιήθηκαν» μεν πολεοδομικά, αλλά με αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο και κατά παράβαση της δασικής νομοθεσίας, σημειώνουν οι κάτοικοι της Γλυφάδας που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. «Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ομαδοποιεί τις αυθαίρετες και τις μη νόμιμες κατασκευές κάτω από το πέπλο των υφιστάμενων κτισμάτων. Με άλλα λόγια δέχεται σιωπηρά ότι όλα τα αυθαίρετα κτίσματα είναι νομίμως υφιστάμενα κτίσματα», σημειώνουν οι κάτοικοι.
Μάλιστα τονίζουν ότι έχουν νομιμοποιηθεί αυθαίρετες κατασκευές τόσο στον αιγιαλό όσο και στις δασικές εκτάσεις της περιοχής του Αστέρα Γλυφάδας, κάτι που είναι αντίθετο στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στη νομολογία του ΣτΕ. Οι κάτοικοι εκτιμούν ότι, σύμφωνα με τις μελέτες, έχουν γίνει υπερβάσεις σε 17 κτίρια, ενώ έχουν κτιστεί πάνω από το επιτρεπόμενο όριο 11.516 κυβικά μέτρα.
Επιπρόσθετα, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι παράνομη, καθώς αγνοεί τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής, ενώ παράλληλα λησμονεί ότι η «τεχνητή δασική φυτεία» που υπάρχει στην έκταση της επίμαχης περιοχής απολαύει της ίδιας συνταγματικής προστασίας όπως και αυτή της δασικής, σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ. Κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων έγιναν στο τμήμα αυτό, είναι και αυτές αντισυνταγματικές και παράνομες.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία (νόμος 998/1979) στα δάση και τις δασικές εκτάσεις του νομού Αττικής απαγορεύονται ρητά οι εγκαταστάσεις τουριστικού χαρακτήρα, σημειώνουν στην προσφυγή τους και συνεχίζουν: «Κατά συνέπεια, προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές η κατασκευή κτισμάτων μέσα στην δασική περιοχή του συγκροτήματος του Αστέρα Γλυφάδας».
πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: