Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

7/2/16

Η ξεφτίλα των Αριστερών συνεχίζεται - Διαλύουν τη χώρα, βυθίζονται και συνεχίζουν να διορίζουν συζύγους, παιδιά και γκόμενους-ες...

Αλλαξο... Συριζιές - Κομματικός παροξυσμός οικογενειοκρατίας
Κι ο Αρβανίτης διορίζει σαν τον ράπερ - Ο «κολλητός» μπαμπάς «Στο Κόκκινο», η σύζυγος στον υφυπουργό Εργασίας Πετρόπουλο και η κόρη στον υπουργό Σπίρτζη  
Γιώργος Πετρίδης, Βασίλης Τσακίρογλου, Δημήτρης Μαρκόπουλος
Διαστάσεις επιδημίας φαίνεται να παίρνει το φαινόμενο του διορισμού σε κρατικές θέσεις ολόκληρων οικογενειών, μέλη των οποίων συνδέονται με το υψηλόβαθμο στελεχιακό δυναμικό της κυβέρνησης. 

Δεν περνά σχεδόν ούτε μια μέρα που να μην έρθει στο φως ένα καινούριο κρούσμα ακραίας οικογενειοκρατίας και νεποτισμού που ξεπερνά τα συνήθη παραδοσιακά πλαίσια του «βολέματος» συγγενών και φίλων επειδή προφανώς η επέλαση στο κράτος αφορά έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που σπεύδουν να προλάβουν να ανταμείψουν όσο περισσότερους γίνεται από το περιβάλλον τους. Σε συνέχεια των όσων αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» για την οικογένεια του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου, αλλά και τις πάμπολλες... αλλαξοσυριζιές, την επιλογή, δηλαδή, ένα κυβερνητικό στέλεχος να βολεύει συγγενείς άλλου για να μη γίνονται συνειρμοί, νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα καθώς ανοίγουν στόματα στο ίδιο το κυβερνητικό επιτελείο εξαιτίας της προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύουν ορισμένα στελέχη, εκθέτοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιάσων Σχινάς-Παπαδόπουλος έκανε την αρχή διορίζοντας τη μητέρα, τον αδελφό του και φίλους του (αριστερά), και ο Σταύρος Καραγκούνης, αντιπρόεδρος του 15μελούς στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόεδρος στο Λύκειο, διορίζεται στον ΕΟΠΠΕΠ (δεξιά)
Ακρως χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διευθυντή του ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος διόρισε σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων δύο μέλη της οικογένειάς του: τη σύζυγό του Ζηνοβία Συρίβλη, η οποία ανέλαβε διευθύντρια στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιου Πετρόπουλου, καθώς και την κόρη της συζύγου του, Αφροδίτη Βογιατζόγλου, η οποία, με μόνο προσόν το απολυτήριο Λυκείου, βρέθηκε στο γραφείο του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Στο ΦΕΚ του διορισμού της, η σύζυγος του κ. Αρβανίτη αναφέρεται με το πατρικό της όνομα (Ζηνοβία Συρίβλη) και μόνον οι γνωστοί του ζευγαριού μπορούν να αντιληφθούν ότι είναι το ίδιο πρόσωπο που ως δημοσιογράφος Τζίνα Βογιατζόγλου (το επώνυμο του πρώην συζύγου της) είχε διατελέσει στο παρελθόν διευθύντρια στην ΕΡΑ 5. Κάπως έτσι μπορούν να καλυφθούν τα ίχνη αλλά και να αποφευχθούν συνειρμοί με τον ταυτόχρονο διορισμό της θυγατέρας της σε άλλο υπουργείο. Το πώς και γιατί, άλλωστε, από τον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ που απευθύνεται στην ελληνική Διασπορά η σύζυγος Αρβανίτη βρέθηκε να διευθύνει το γραφείο ενός πολιτικού στελέχους με αρμοδιότητα το Ασφαλιστικό -τον οποίο μάλιστα συνόδεψε σε ταξίδι στη Σόφια μαζί με δύο αστυνομικούς οι οποίοι τυγχάνει να είναι επίσης συγγενείς μεταξύ τους (!)- είναι ερωτήματα που δύσκολα μπορεί να απαντηθούν. Και μόνο αν συνδυαστούν με τη γενικότερη τάση για μετατροπή του κράτους σε λάφυρο των υψηλών κλιμακίων της νέας εξουσίας μπορεί να εξηγηθούν.

Το γαϊτανάκι με τους διορισμούς συγγενών και φίλων είναι ατελείωτο. Ο υφυπουργός κ. Πετρόπουλος που όρισε διευθύντρια στο πολιτικό του γραφείο τη σύζυγο του πρωθυπουργικού φίλου, βρήκε τρόπο να βολέψει σε διάφορες θέσεις του Ελληνικού Δημοσίου τους παλαιούς συνεργάτες του στο δικηγορικό του γραφείο, το οποίο, ειδικευόταν στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η απόφαση διορισμού της Ζηνοβίας Συρίβλη ως διευθύντριας του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας Αναστάσιου Πετρόπουλου

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του αγαπημένου της νεαρής εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου σε θέση μετακλητού στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, όπου επίσης βρέθηκε θέση και για την κυρία Αθηνά Μαράκη, σύζυγο του σκηνοθέτη της ΕΡΤ Μανώλη Παπανικήτα, ο οποίος συμβαίνει να καλύπτει τις δραστηριότητες του πρωθυπουργού, καθώς και η τοποθέτηση του Σταύρου Καραγκούνη, αντιπροέδρου του 15μελούς, του Πολυκλαδικού, στον οποίο ο Τσίπρας ήταν πρόεδρος το 1992, στον ΕΟΠΠΕΠ. Παρά, ωστόσο, τον σάλο που ξεσηκώθηκε, ούτε ο κ. Χρήστος Φωτιάδης, που είναι ακόμη φοιτητής στα ΤΕΙ, ούτε η φίλη του, που είναι αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος, είχαν κάποιο πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για τους αδελφούς Μυλόπουλους που βρήκαν αμφότεροι φιλόξενες θέσεις στο πολύπαθο Δημόσιο: ο πρώην πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος προ καιρού έφυγε σχεδόν κακήν κακώς από την επανασυσταθείσα ΕΡΤ 3, στην οποία έμεινε λίγους μήνες, και τώρα απολαμβάνει την καρέκλα του επικεφαλής στην Αττικό Μετρό Α.Ε., δεν βρήκε διόλου προβληματικό ότι στο ενδιάμεσο ο αδελφός του Νικήτας Μυλόπουλος τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση για τον διορισμό της Αφροδίτης Βογιατζόγλου, κόρης της συζύγου του Κώστα Αρβανίτη, ως μετακλητής υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη 

«Δεν διόρισα εγώ τον αδερφό μου», ήταν η κυνική απάντηση του πρώην πρύτανη που άκουσε τα εξ αμάξης από την αντιπολίτευση όταν παρουσιάστηκε στην Επιτροπή της Βουλής για να εγκριθεί ο νέος διορισμός του. «Θεωρηθήκαμε από την κυβέρνηση ότι είμαστε επαρκείς και ικανοί», δικαιολογήθηκε για τις επικρίσεις περί οικογενειοκρατίας που δέχθηκε από πολλές πλευρές, χωρίς, όμως, να ιδρώσει το αυτί του.

Και ο Πετρόπουλος 
Βόλεψε σύζυγο και το μισό δικηγορικό του γραφείο
Ο υφυπουργός Εργασίας που διαπραγματεύεται με την τρόικα για περικοπές μισθών και συντάξεων διόρισε τη γυναίκα του στον   ΟΚΑΝΑ και τους συνεργάτες του στο δικηγορικό γραφείο, τη μία ως σύμβουλό του και τον άλλον ως σύμβουλο του Σκουρλέτη
Σε οικογενειακή υπόθεση εξελίσσεται η στελέχωση του δημοσίου τομέα και ιδιαίτερα των νευραλγικών θέσεων των συμβούλων υπουργών ή των μελών διοικητικών συμβουλίων σημαντικών οργανισμών. 
Μετά τους διορισμούς της οικογένειας του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου, του συντρόφου της Ράνιας Σβίγκου στο υπουργείο Ναυτιλίας, των ανιψιών της Σίας Αναγνωστοπούλου και του Νίκου Βούτση ή του κάμεραμαν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένα νέο κρούσμα μαζικής τοποθέτησης στο Δημόσιο φίλων και συγγενών ενός υπουργού φέρνει στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ». 
Σε μια ευαίσθητη για τις κοινωνικές ισορροπίες περίοδο, όπου εντός των επόμενων ημερών κρίνονται οι κόποι μιας ζωής για χιλιάδες Ελληνες ασφαλισμένους και συνταξιούχους και με υπαρκτά τα σενάρια μεγάλων περικοπών, ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος βόλεψε το μισό του δικηγορικό γραφείο σε έμμισθες θέσεις ευθύνης του Δημοσίου. Ενώ, λοιπόν, εκ του ρόλου του ο κ. Πετρόπουλος οφείλει να ανοίξει δρόμους απασχόλησης για το 62% των νέων ανέργων και να παλέψει να μη μειωθούν περαιτέρω τα εισοδήματα των εργαζομένων και δη των ελεύθερων επαγγελματιών που στοχοποιούνται, έσπευσε να βολέψει σε θέση μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ τη σύζυγό του και δικηγόρο Αθηνών Αθηνά Βερροίου, καθώς και τους δύο από τους τέσσερις συνολικά συμμετέχοντες στο δικηγορικό του γραφείο νομικούς, τη Στέλλα Βρακά και τον Σέργιο Σερμπέτη. 

Η απόφαση για τον διορισμό της Αθηνάς Βερροίου, συζύγου του υφυπουργού Εργασίας Αναστάσιου Πετρόπουλου, στον ΟΚΑΝΑ

Ειδικότερα, στις 25 Μαΐου 2015 και ενώ η χώρα όδευε με μεγάλη ταχύτητα προς τα βράχια της άκαρπης αξιοπρεπούς διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, με προσωπική τους απόφαση ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής του Ανδρέας Ξανθός διόριζαν την κυρία Βερροίου στον ΟΚΑΝΑ. Μια θέση που λαμβάνει αποζημιώσεις, αλλά και επιτρέπει επαφές σε υψηλό επίπεδο για μια μάχιμη δικηγόρο. Να θυμίσουμε ότι η κυρία Βερροίου μετά την υπουργοποίη­ση του συζύγου της μετονόμασε το κοινό δικηγορικό τους γραφείο από «Αναστάσιος Πετρόπουλος και Συνεργάτες» σε «Βερροίου και Κουτσοκέρα και Συνεργάτες» συνεχίζοντας να δουλεύει στις βάσεις και φυσικά στην πελατεία που ο σύζυγός της έχει χτίσει εδώ και χρόνια. 

Η πρόσληψη του Σέργιου Σερμπέτη, συνεργάτη του Αναστάσιου Πετρόπουλου, ως ειδικού συνεργάτη στο υπουργείο Εργασίας. Στη συνέχεια διαπραγματεύεται την υπόθεση των Σκουριών ως συνεργάτης του Πάνου Σκουρλέτη
Κι εδώ είναι που προκύπτουν ερωτήματα. Είναι ηθικά σωστό ο σύζυγος της εν λόγω δικηγόρου να είναι αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, άρα να νομοθετεί πάνω σε θέματα αιχμής και εργασιακές διαφορές και η κυρία Βερροίου να εξακολουθεί να τρέχει το γραφείο που ο ίδιος δημιούργησε; Να θυμίσουμε ότι το γραφείο του κ. Πετρόπουλου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες υποθέσεις εργατικών διαφορών, εκπροσωπώντας πλήθος συνδικάτων, μεταξύ των οποίων αυτά της Τραπέζης Αττικής, της Εθνικής Τράπεζας, των Ελληνικών Πετρελαίων, της Τραπέζης της Ελλάδος κ.ά. Υπάρχει ή όχι άραγε ηθικό ασυμβίβαστο με τη διαχείριση διαφορών μεταξύ των σωματείων και εργαζομένων αυτών με τις παραπάνω αλλά και άλλα ιδρύματα; Μάλιστα η κυρία Βερροίου είναι σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ (θέση την οποία κατείχε μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του,ο ίδιος ο κ. Πετρόπουλος), για τη στάση της οποίας σε ό,τι αφορά τα θέματα ενοποιήσεων των δημοσιογραφικών ταμείων πολλά έχουν ακουστεί. Εξυπηρετεί ή όχι λοιπόν και με ποιους τρόπους τους πελάτες της-συνδικάτα η συγκεκριμένη κυρία; 

Διορίστηκαν τρεις στους πέντε 
Ωστόσο η δικτύωση του γραφείου Πετρόπουλου με το Δημόσιο δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με την έρευνά μας, ο συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας αλλά και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Εργατικό Δίκαιο κ. Σερμπέτης αυτή τη στιγμή αποτελεί στενό συνεργάτη και σύμβουλο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και τον σημαντικότερο εκπρόσωπο στις διαπραγματεύσεις για τις Σκουριές. Ο ίδιος παρουσιάζεται ως νομικός σύμβουλος και εκπρόσωπος ακόμα και σε ραντεβού με τη διοίκηση της Eldorado Gold, ενώ με ΦΕΚ είχε οριστεί ειδικός σύμβουλος και πάλι του κ. Σκουρλέτη, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και ως σύμβουλος του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Το γραφείο «Αναστάσιος Πετρόπουλος και Συνεργάτες», όμως, εξακολουθεί να παραμένει πηγή άντλησης στελεχών για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 
Η συνεργάτιδα της νομικής αυτής φίρμας κυρία Βρακά σήμερα είναι νομική σύμβουλος του ίδιου του υφυπουργού Εργασίας και πρώην εργοδότη της στη δικηγορική εταιρεία, εξακολουθώντας να παρέχει τις υπηρεσίες της όμως και στο διάδοχο σχήμα υπό τη σύζυγο του κ. Πετρόπουλου. Μάλιστα η κυρία Βρακά στις 8 Ιανουαρίου συμμετείχε ως καλεσμένη και στην εκπομπή του πατρός Σχινά και γνωστού χρηματιστή-δημοσιογράφου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5, μιλώντας από τη θέση της συμβούλου του υφυπουργού για θέματα εργασίας, με πύρινο λόγο κατά της διαπλοκής και των προβλημάτων στην αγορά εργασίας. Αυτά βέβαια έχοντας βολευτεί με τη σειρά της μια χαρά στο υπουργικό γραφείο του κ. Πετρόπουλου. Η ίδια προ ολίγων ημερών εμφανίστηκε και σε εκδήλωση του Δικτύου της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου να μιλά για το Ασφαλιστικό παρέα με τους κυρίους Τάσο Γιαννίτση και Μιλτιάδη Νεκτάριο, καθώς και Γερμανούς εκπροσώπους.
Κώστας Αρβανίτης: Από την ΚΝΕ στον Γερουλάνο και μετά στην «αυλή» του Αλέξη
Ο διευθυντής του κομματικού ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποδείξει ότι ο διορισμός της συζύγου και της προγονής του δεν έχει σχέση με το ότι ο ίδιος ανήκει στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού
Το ξεχωριστό χάρισμα του Κώστα Αρβανίτη να προκαλεί τακτικά τη δημοσιότητα συμβαδίζει με το άλλο ιδιαίτερο ταλέντο του, το να βρίσκεται πάντα εκεί που συντελούνται σημαντικές -και κατά το πλείστον αμφιλεγόμενες- εξελίξεις. Κι αυτό συμβαίνει, πιθανότατα, διότι κάποια από αυτά τα γεγονότα τα προκαλεί ο ίδιος με τις ενέργειες, τις δηλώσεις του κ.λπ. 
Αυτή τη φορά η αφορμή ώστε να απασχολήσει ξανά την ειδησεογραφία των ημερών ο διευθυντής του κομματικού ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» είναι ο διορισμός ως μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων δύο μελών του στενού οικογενειακού του κύκλου: η δεύτερη σύζυγος του Κώστα Αρβανίτη, κυρία Τζίνα Βογιατζόγλου-Συρίβλη ανέλαβε καθήκοντα διευθύντριας στο γραφείο του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιου Πετρόπουλου. Αλλά και η κόρη της κυρίας Βογιατζόγλου, Αφροδίτη, από τον περασμένο Οκτώβριο εργάζεται στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  Χρήστου Σπίρτζη. 
Ο Κώστας Αρβανίτης είχε ανέκαθεν έναν δημόσιο λόγο από τον οποίο σπανίως έλειψαν οι επικλήσεις στην ηθική και τον σεβασμό της δεοντολογίας, όπως και η σφοδρή καταγγελία όσων καταπατούν τον γραπτό ή άγραφο νόμο, εκείνων που παραβιάζουν το κοινό συμφέρον για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπούς κ.ο.κ. Με βάση αυτά, ενδεχομένως τώρα θα έρθει σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να πείσει τους ακροατές του «Στο Κόκκινο» αλλά και την ευρύτερη κοινή γνώμη ότι ο διορισμός της συζύγου και της προγονής του είναι συμπτωματικός και τελείως άσχετος με το ότι ο ίδιος ανήκει εδώ και καιρό στην εσώτερη αυλή των προσωπικών φίλων του κ. Τσίπρα. 

Ο Κώστας Αρβανίτης με τη σύζυγό του Τζίνα Βογιατζόγλου-Συρίβλη και την προγονή του Αφροδίτη Βογιατζόγλου. Και οι δύο διορίστηκαν
Τα ζεύγη Αλέξη - Περιστέρας και Αρβανίτη - Βογιατζόγλου έχουν κάνει κοινές διακοπές στην Αίγινα, φυσικά ως φιλοξενούμενοι άπαντες στο περίφημο εξοχικό του Αλέκου Φλαμπουράρη. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και λίγες ημέρες πριν από την επανεκλογή του, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», o κ. Τσίπρας φωτογραφιζόταν περιχαρής στο πηδάλιο σκάφους που ανήκει στον επιχειρηματία του οίκου μεταμόσχευσης μαλλιών DHI Κώστα Γιώτη, στενό φίλο του Κώστα Αρβανίτη. Η αγάπη για τη θάλασσα μπορεί να ένωσε και τους τρεις, ο Κώστας Αρβανίτης όμως ήταν ο άνθρωπος που συνέδεσε τον πρωθυπουργό με τον θερινό του αμφιτρύωνα, καθώς ο Mr DHI φιλοξένησε την οικογένεια Τσίπρα στο Σούνιο για μεγάλο διάστημα του περασμένου καλοκαιριού. Λάτρης της ιστιοπλοΐας και της νότιας Αττικής, καθώς διαθέτει και αυτός οικία στο Λαύριο, ο Αρβανίτης ήταν ο αφανής πλην κρίσιμος παράγοντας στις τελευταίες πρωθυπουργικές διακοπές.

ΚΝΕ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Στο βιογραφικό του πριν επιλεγεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύθυνση του «Στο Κόκκινο», ο Κώστας Αρβανίτης είχε εγγράψει διάφορα ανδραγαθήματα. Με αντίστροφη χρονολογική σειρά, σε ομιλία του τον Ιανουάριο του 2015 είχε αποκαλέσει δημοσίως «μαλ...» τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκαλώντας οργίλες αντιδράσεις εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο.
Λίγο καιρό αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις εκλογές, τον Μάρτιο του 2015, ο Κώστας Αρβανίτης βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω ενός άγριου διαξιφισμού του με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι. Αιτία της έντασης ήταν το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ και οι καταγγελίες του Ποταμιού για σπατάλες στον οργανισμό. Ο Αρβανίτης απάντησε έμπλεος αγανάκτησης δημοσιεύοντας τις δικές του απολαβές επί συνεργασίας του με την ΕΡΤ, οι οποίες ήταν ένα κλάσμα εκείνων του Σταύρου Θεοδωράκη (4.226 ευρώ μεικτά και 23.490 αντίστοιχα). Η αντεπίθεσή του, δε, κατέληγε με την περιφρονητική φράση «ο κ. Θεοδωράκης πλέει στη θολή μετριότητα του Ποταμιού του».

Με τον Αλέξη Τσίπρα και την Περιστέρα Μπαζιάνα σε παράσταση στο Ηρώδειο, προτού ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβει στην εξουσία
Εν θερμώ, όμως, ήταν και η απάντησή του στους υπαινιγμούς εφημερίδας για το «πόθεν έσχες» του τον Φεβρουάριο του 2013: σε ένα κείμενο με όχι και τόσο ευδιάκριτη συνοχή, ο Κώστας Αρβανίτης διέψευδε ότι έχει μαύρο «πόθεν έσχες», ότι έχει ελάχιστα και ανάξια λόγου περιουσιακά στοιχεία και ότι, στην πραγματικότητα, λοιδορείται άδικα για «το αριστερό προφίλ της δημοσιογραφικής γραφής» του. Και κατέληγε με μια έμμεση απειλή: «Μόνος σίγουρα δεν είμαι. Εχω τους συναδέλφους μου και το σωματείο μου». 
Πριν από όλα αυτά, τον Οκτώβριο του 2012, ο Κώστας Αρβανίτης είχε διεκδικήσει χώρο στα πρωτοσέλιδα όταν απομακρύνθηκε επεισοδιακά από τη ΝΕΤ επειδή διατύπωσε κάποιους υπαινιγμούς για τον κ. Νίκο Δένδια. Αυτό συνέβη στην καθημερινή εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» που συμπαρουσίαζε με τη Μαριλένα Κατσίμη. Η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης έκρινε ως ανάρμοστα τα σχόλιά του για τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, από τον Κώστα Αρβανίτη ζητήθηκαν έγγραφες εξηγήσεις και αφού ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων όλων των αποχρώσεων, επί της ουσίας η σταδιοδρομία του ως συμβασιούχου συνεργάτη της ΕΡΤ έληξε πρόωρα. Ο ίδιος δήλωνε: «Εψαχναν ευκαιρία για να με διώξουν».
Ωστόσο, το συγκεκριμένο περιστατικό και η ανυποταξία που επέδειξε ο Κώστας Αρβανίτης (μαζί με την Κατσίμη) εξελήφθησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως πράξη περήφανης αντίστασης στην προσπάθεια «φίμωσης του ελεύθερου δημοσιογραφικού λόγου, βιασμού της ελευθεροτυπίας» κ.λπ. Με αυτό το παράσημο η πολυθρόνα του διευθυντή στον κομματικό ραδιοσταθμό δεν θα μπορούσε παρά να περιμένει αυτόν και μόνο αυτόν. 
Πάντως, σχετικά με την αξιοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, από καιρού εις καιρόν κυκλοφορούν φήμες περί θριαμβικής επανόδου του στην ΕΡΤ και όχι υπό μορφή μιας απλής «αποκατάστασης» της εκπαραθύρωσής του από τη διοίκηση του Αιμίλιου Λιάτσου, αλλά σε ρόλο επιτελικού στελέχους. Εξάλλου, στην ΕΡΤ εργάστηκε κατά περιόδους ήδη από τη δεκαετία του ’90. Φαίνεται όμως ότι οι υπηρεσίες του Κώστα Αρβανίτη, όχι μόνο ως επικεφαλής του ρ/σ «Στο Κόκκινο» αλλά και ως αφανές μέλος της ομάδας σχεδιασμού της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύτιμες και δεν θα ήταν σωστό να λείψουν. Εξάλλου, μέσω αυτού του τομέα ο Κώστας Αρβανίτης προσχώρησε και εισχώρησε στα ανώτερα κλιμάκια του νυν κυβερνώντος κόμματος, φυσικά από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διεκδικούσε απευθείας την πλειοψηφία, αλλά συσπείρωνε δυνάμεις και αύξανε την ορμή του προς την κατάληψη της εξουσίας. Ο Κώστας Αρβανίτης διέβλεψε σωστά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παράταξη στην οποία έπρεπε να επενδύσει για το μέλλον - και αυτό έκανε. Προηγουμένως η περιήγησή του στην πολιτική τον είχε οδηγήσει, ήδη από παιδί, στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ, ενώ αργότερα έκλινε περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ, όντας στενός φίλος του πρώην υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου. Εν τινί μέτρω, η ιστορία επαναλαμβάνεται για τον Κώστα Αρβανίτη, καθώς οι πόρτες της Κουμουνδούρου άνοιξαν διάπλατα γι’ αυτόν.

Μια αντιφατική φυσιογνωμία
Ανθρωποι της διαφημιστικής αγοράς καταλογίζουν στον Κώστα Αρβανίτη την ίδια, θεμελιώδη θα έλεγε κανείς, εσωτερική σύγκρουση από την οποία ούτε η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί: Από τη μία, ως διευθυντής του ρ/σ «Στο Κόκκινο» προσπαθεί να προσελκύσει χορηγούς και να αυξήσει τα έσοδα, από την άλλη αδυνατεί να τηρήσει τους όρους που θέτει η πελατεία. Κάθε φορά που είναι αναγκασμένος να παράσχει το σύνηθες σέρβις στον εκάστοτε χορηγό, το κάνει αμήχανα, αποστασιοποιημένα, με μισή καρδιά και εντέλει ελάχιστα αποτελεσματικά. Κατά κάποιον τρόπο, στην ίδια κατάσταση αμηχανίας ήρθε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όταν τον περασμένο Ιούλιο έδωσε συνέντευξη «Στο Κόκκινο», έχοντας απέναντί του τον Κώστα Αρβανίτη. Αμφιταλαντευόμενος ανάμεσα στον ρόλο του ως εξ ορισμού υποστηρικτή του κυβερνητικού έργου και στη δημοσιογραφική του ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα, ο Αρβανίτης υπέβαλε στον πρωθυπουργό -και φίλο του- κάποιες ερωτήσεις άβολες, ενοχλητικές, οι οποίες τον αιφνιδίασαν και τον εκνεύρισαν. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε με αυστηρότητα στον Κώστα Αρβανίτη τους όρους του επικοινωνιακού παιχνιδιού που είχαν, ή θα έπρεπε να έχουν, προσυμφωνηθεί μεταξύ τους με την ατάκα «κι εγώ νόμιζα ότι είμαι σε οικείο περιβάλλον». Ετσι, άθελά του, ο Κώστας Αρβανίτης κέρδισε άλλον έναν τίτλο, αυτόν του φίλα προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφου που κατάφερε να κάνει τον Αλέξη Τσίπρα να χάσει, έστω και στιγμιαία, την αυτοκυριαρχία του.
Οι αντιφάσεις που εκδηλώνονται ανάμεσα στην ιδεολογία και την άσκηση των καθηκόντων του ως διευθυντή του ρ/σ «Στο Κόκκινο» στην περίπτωση του Κώστα Αρβανίτη εκδηλώνονται με πάταγο. Τον Οκτώβριο του 2014 είχε γίνει στόχος ενός κύματος γενικής κατακραυγής, καθώς είχε αποκαλέσει «εκβιαστές» τους εργαζομένους του ραδιοφωνικού σταθμού που διεκδικούσαν τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα τους, ασκώντας το απολύτως νόμιμο και ιερό -ιδιαίτερα με βάση την αριστεροσύνη του «Στο Κόκκινο»- δικαίωμά τους στην απεργία.
Ως τέκνο οικοδόμου από τα Σεπόλια, ως παλιός Κνίτης, ως κάποιος που χτύπησε μόνος του την πόρτα του «Εθνους» για να γίνει δεκτός στην επικράτεια του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και που από το 1987 πάλεψε για να διακριθεί και να καθιερωθεί, ο Κώστας Αρβανίτης θα μπορούσε να δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση στα αιτήματα των εργαζομένων. Τουλάχιστον, όμως, διατηρεί την ευαισθησία του σε άλλους τομείς, συμμετέχοντας ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, καθώς με τους φορείς φροντίδας των εξαρτημένων ατόμων τον συνδέει παλιά οικογενειακή τραγωδία.
Στον δρόμο που έχει επιλέξει ο Κώστας Αρβανίτης, κινούμενος μέσα στον μηχανισμό ενός κόμματος εξουσίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να αυτοαποκαλείται αριστερό, οι εσωτερικές αντινομίες που καλείται να αντιμετωπίσει είναι αλλεπάλληλες και αμείλικτες. Ο πρόσφατος διπλός διορισμός της Τζίνας και της Αφροδίτης Βογιατζόγλου ανήκει, αναμφίβολα, σε αυτά τα άλυτα και επώδυνα ηθικά διλήμματα.  
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: