Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

Καταγγελία για "ξυλοδαρμό" του κρατουμένου ακροαριστερού τρομοκράτη Παναγιώτη Ασπιώτη


Σε ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, δημοσιεύει δηλώσεις του συνηγόρου του κρατουμένου Παναγιώτη Ασπιώτη, ο οποίος καταγγέλλει ότι ο εντολέας του υπέστη ξυλοδαρμό, προκειμένου να δώσει δείγμα DNA.

Ακολουθεί η δήλωση του συνηγόρου κ. Βασίλη Παπαστεργίου:

«Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ο εντολέας μου Παναγιώτης Ασπιώτης υποχρεώθηκε να δώσει δείγμα DNA μετά από την άσκηση έντονης φυσικής βίας σε βάρος του. Κατά τη διάρκεια της βίαιης σε βάρος του επιχείρησης, ο εντολέας μου χτυπήθηκε και τραυματίστηκε στο κεφάλι, στο θώρακα, στην κοιλιά, στα πλευρά και στο λαιμό. Σημειωτέον ότι παραπέμφθηκε σε ιατρική εξέταση μόνο μετά από δική μου επίσκεψη στο χώρο των κρατητηρίων, έχοντας παραμείνει τραυματίας και χωρίς ιατρική επίβλεψη επί ώρες.
Σύμφωνα με το Νόμο, η λήψη DNA είναι μεν υποχρεωτική, αλλά αυτή πρέπει να γίνεται με τρόπο που σέβεται (και μάλιστα απόλυτα) την αξιοπρέπεια αυτού που υποβάλλεται στη λήψη του υλικού. Είναι δε αποτυπωμένο ως βούληση του νομοθέτη ότι είναι διαφορετικό πράγμα η υποχρεωτικότητα της λήψης του υλικού και διαφορετικό η άσκηση εξαναγκασμού επί του σώματος του κατηγορούμενου. 
Στην περίπτωση του εντολέα μου, είναι προφανές ότι ξεπεράστηκε κάθε μέτρο. Οι βιαιοπραγίες και τα χτυπήματα στο σώμα του κρατουμένου (που συνεχίστηκαν και μετά τη λήψη DNA) συνιστούν υπέρβαση του ορίου που θέτει ο νόμος και είναι παράνομες ενέργειες. Ο εντολέας μου θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο για την απόδοση ευθυνών για τις παράνομες ενέργειες σε βάρος του».

Με κείμενό του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Indymedia, το Ταμείο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών καταγγέλλει:

«Ο σύντροφος Παναγιώτης Ασπιώτης ήταν να μεταφερθεί σήμερα από τις φυλακές Ναυπλίου στις φυλακές κορυδαλλού για να περάσει την Δευτέρα από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Νικόπουλο. Παρόλα αυτά μεταφέρθηκε στο μεταγωγών, όπου αφού απομονώθηκε από τους υπόλοιπους κρατούμενους και οδηγήθηκε σε χώρο όπου δεν υπήρχαν κάμερες, δέχτηκε επίθεση από κουκουλοφόρους της αντιντρομοκρατικής, με σκοπό να του αποσπάσουν βίαια δείγμα DNA. Ο σύντροφος αντιστάθηκε με αποτέλεσμα να δεχθεί πολλά χτυπήματα στο κεφάλι και σε όλο του το σώμα. Αυτή τη στιγμή παραμένει σοβαρά τραυματισμένος στο μεταγωγών».

Tον Οκτώβριο του 2015, ο Παναγιώτης Ασπιώτης παραδόθηκε και συνελήφθη καθώς εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Παναγιώτης Ασπιώτης αναζητείτο από τον Μάρτιο του 2013, καθώς εντός ενός αυτοκινήτου που είχε νοικιάσει από τις 6 Μαρτίου του ίδιου έτους και ήταν σταθμευμένο σε παρκινγκ στην περιοχή των Εξαρχείων είχε βρεθεί βαρύς οπλισμός. Συγκεκριμένα 2 καλάσνικοφ, 1.500 σφαίρες, 4 γεμιστήρες και 4 χειροβομβίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: