Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016

Διπλωματικό πρόβλημα στην Τουρκία λόγω… Τσε Γκεβάρα

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης İsmail Kahraman αποκάλεσε τον Αργεντινό επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα «δολοφόνο και ληστή». 

Ταυτόχρονα επέκρινε τους Τούρκους νέους που δείχνουν ενδιαφέρον για τη ζωή του Νοτιοαμερικανού επαναστάτη και φορούν μπλουζάκια και σηματάκια με τη φωτογραφία του.


Αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του πρέσβη της Κούβας στην Άγκυρα, αλλά και ποικίλα σχόλια από μερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης και ειρωνικά σχόλια στα κοινωνικά Μέσα.

«Υπάρχουν πλέον και “Dev-Lis” (επαναστάτες μαθητές Λυκείου). Φορούν μπλούζες με τη φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα. Ο Τσε ήταν εγκληματική φυσιογνωμία που σκοτώθηκε σε ηλικία 39 χρόνων, αφού είχε ο ίδιος διαπράξει εκτελέσεις. Ήταν αντάρτης. Ληστής αναμιγμένος σε δραστηριότητες στην Κούβα, τη Βολιβία και τη Νότια Αμερική. Δεν μπορούν να φοράνε την εικόνα του καθένα οι μαθητές μας. Δεν είναι στις ρίζες μας. Δεν ανήκει στην ιστορία μας» είπε ο Kahraman, μιλώντας σε γιορταστική εκδήλωση στην επαρχία Ρίζε της Μαύρης Θάλασσας. Για να συμπληρώσει: «Είναι παράξενο που όλος ο κόσμος γνωρίζει τον Fatih (Μωάμεθ τον Πορθητή) και η Τουρκία δεν τον γνωρίζει». 

Τόνισε ακόμη τη σημασία να μάθουν οι Τούρκοι μαθητές την ιστορία της χώρας τους.

Ο πρέσβης της Κούβας στην Άγκυρα Alberto Gonzales Casals χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις αυτές του Καχραμάν. «Πιστεύω πως οι δηλώσεις αυτές οφείλονται σε παρεξήγηση και παραπληροφόρηση για την ιστορία του Τσε» είπε ο Κουβανός πρέσβης στο Hürriyet Daily News, λέγοντας «ότι χειρότερες εκφράσεις δεν έχουν ειπωθεί ούτε από τους χειρότερους εχθρούς της Κούβας». 

Την ίδια ώρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία γέμιζαν με φωτογραφίες του Τσε.

Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: