Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Τα 22 μέτρα της κυβέρνησης που διαλύουν όσους... ψήφισαν ΟΧΙ

και τα 2 μέτρα-δώρο στους πλούσιους







Κατερίνα Παναγοπούλου
Η φράση του βουλευτή του ΣΥΡΖΑ χαρακτηρίστηκε ως διχαστική, υποδαυλίζουσα το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, προκλητική, αλλά όχι ως αυτό που πραγματικά είναι. Ψευδής. Το κυβερνητικό αφήγημα που υποκρύπτει η φράση, δεν είναι, βέβαια, η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, ανάλογα με τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. Αλλά, υιοθετώντας το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι το 38,7% που ψήφισε ΝΑΙ είναι οι προνομιούχοι (!;!), αυτό που λέει, είναι ότι η «αριστερή κυβέρνηση προστατεύει τους ασθενέστερους και μετακυλίει τα βάρη στους έχοντες». Ωστόσο, 23 μέτρα που επέβαλε η παρούσα κυβέρνηση δείχνουν ότι τελικά έκανε το ακριβώς αντίθετο: Επιβάρυνε τους φτωχούς για να προστατέψει κάποιους προνομιούχους.
1) Κατάργηση του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους

Είναι προφανές ότι ο συνταξιούχος των 665 ευρώ που θα χάσει το ΕΚΑΣ –το οποίο θεσπίστηκε το 1996 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (άρθρο 20 του Ν. 2434/1996) και καταργείται με νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ– δεν ανήκει στους προνομιούχους. Επίσης η κυβέρνηση έφερε τροπολογία και για την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από τον Ιανουάριο του 2016 έως σήμερα. Παρά τις δεσμεύσεις ότι τελικά η επιστροφή των αναδρομικών δεν θα γίνει, έως τώρα δεν έχει φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση που να αναιρεί την επιστροφή.
2) Μείωση του αφορολόγητου
Το αφορολόγητο, που έως σήμερα ήταν στις 9.545 ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν για το πάει στις 12.000 ευρώ, κατρακύλησε με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στα 8.636 ευρώ.
3) Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Το μοναδικό μέσο που έχουν για τις μετακινήσεις τους τα φτωχότερα στρώματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έγιναν πιο ακριβά από φέτος. Η τιμή του εισιτηρίου αυξήθηκε από το 1,20 στο 1,40 ευρώ.
4) Ο ένας στους δύο έχασε το επίδομα θέρμανσης
Έως και 52,4% μειωμένο χορηγήθηκε φέτος το επίδομα θέρμανσης σε σχέση με το 2015, σε λιγότερους από 650.000 δικαιούχους λόγω των νέων αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Μειωμένες όμως είναι και οι ποσότητες που επιδοτούνται.
5) Έχει μετατεθεί 4 φορές η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που προορίζεται για άτομα που ζουν κάτω από τα όριο της φτώχειας θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε σε πιλοτικό στάδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Επί 1μιση χρόνο μετατίθεται η β΄ φάση υλοποίησης αλλά και η καθολική του εφαρμογή. Νέες ημερομηνίες που έχουν δοθεί είναι η 1η Ιουλίου για τη β΄ πιλοτική εφαρμογή σε 30 δήμους και η 1/1/2017 για την καθολική εφαρμογή. Προς το παρόν, το έχει μετονομάσει σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
6) Αύξηση ΦΠΑ από το 23% στο 24%
Μεγάλο πλήγμα αναμένεται να επιφέρει σε μεσαία και χαμηλά στρώματα η αύξηση του ΦΠΑ. Οι αύξηση των έμμεσων φόρων ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 με τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον κανονικό και τώρα θα αυξηθεί στο 24%! Αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου του 2016, ακριβότερα θα είναι μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, όπως είδη διατροφής –μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, αναψυκτικά - χυμοί, εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια)– εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.
7) Ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης
Από την 1η Οκτωβρίου 2016 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.
8) Κατάργηση έκπτωσης στα νησιά
Από 1η Ιουνίου θα καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ σε 11 νησιά: Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.
9) Αντί για κατάργηση, αύξηση του ΕΝΦΙΑ
Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα, με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Επιβάλλεται και συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 1 τοις χιλίοις στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.
11) Επιβάρυνση στα καύσιμα
Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης: Στα 700 ευρώ ανά χίλια λίτρα στη βενζίνη, στα 410 ευρώ ανά χίλια λίτρα στο πετρέλαιο κίνησης και στα 410 ευρώ ανά χίλια λίτρα στο υγραέριο.
12) Σαρωτική μείωση των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου
Το μέρισμα φτάνει κατά μέσο όρο τα 170 ευρώ και μειώνεται περίπου 32- 35% και μάλιστα αναδρομικά για 3 μήνες. Στο τέλος του μήνα, δηλαδή, που οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα περιμένουν να εισπράξουν 3 μερίσματα (η κυβέρνηση καθιέρωσε 3μηνιαία την καταβολή αντί για μηνιαία που ίσχυε έως και τον Μάρτιο) στην ουσία θα εισπράξουν 2 μερίσματα, αφού θα έχει εφαρμοστεί η αναδρομική περικοπή.
13) Φορολογική επιβάρυνση μικρών επιχειρήσεων
Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης μικρών επιχειρήσεων από το 26% στο 29%.
14) Αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα
Από το 25%, πλέον έχει προσαυξηθεί με την διαφορά της αποζημίωσης που προκάλεσε η μείωση των τιμών. Για παράδειγμα: σε ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που κόστιζε 12 ευρώ, τα 10 ευρώ καλύπτονταν από τον ΕΟΠΥΥ και ο ασφαλισμένος πλήρωνε το 25% ως συμμετοχή, δηλαδή 2,5 ευρώ. Τώρα προστίθεται και η διαφορά της αποζημίωσης από την μείωση της τιμής που έγινε, που ανεβάζει το ποσό συμμετοχής του ασφαλισμένου στα 4,5 ευρώ! Η επιβάρυνση αφορά πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα.
15) Αύξηση της συμμετοχής στις διαγνωστικές εξετάσεις
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη (ΦΕΚ 372, 18.2.2016), η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις υπολογίζεται στο 15% επί του κρατικού τιμολογίου. Μέχρι πρότινος, η συμμετοχή υπολογιζόταν στο 15% της ασφαλιστικής τιμής των εξετάσεων, που είναι κατά πολύ χαμηλότερη της τιμής του κρατικού τιμολογίου. Για παράδειγμα, μία εξέταση έχει τιμή –βάσει του κρατικού τιμολογίου– 30 ευρώ και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 18 ευρώ. Πριν οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν συμμετοχή 15% στα 18 ευρώ, που είναι η ασφαλιστική τιμή. Πλέον η συμμετοχή υπολογίζεται επί των 30 ευρώ.
16) Μείωση της εθνικής σύνταξης
Η εθνική σύνταξη (ή βασική όπως αναφερόταν στον Ν. Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) από 360 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης (Ν 3863/10 Λοβερδου/ Κουτρουμάνη), πλέον θα είναι 345 ευρώ για τα ίδια 15 έτη ασφάλισης (Νόμος 4387/16 κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ)
17) Αύξηση της εισφοράς υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
Τον Αύγουστο του 2015 μειώθηκαν κύριες και επικουρικές συντάξεις και μάλιστα οριζόντια με την αύξηση της εισφοράς υγείας κατά 2% (από 4% στο 6%) για τις κύριες συντάξεις και με την επιβολή για πρώτη φορά εισφοράς 6% στις επικουρικές.
18) Μείωση καθαρών μισθών των εργαζομένων
Το νομοσχέδιο 4387/16 που ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες προβλέπει αύξηση εισφορών κατά 0,5% για εργαζόμενους και 0,5% για εργοδότες για 3 χρόνια και από 0,25% και για τους δύο για άλλα 3 χρόνια. Μείωση δηλαδή των καθαρών μισθών των εργαζομένων και περαιτέρω επιβάρυνση για τους εργοδότες. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε αθροιστικά κατά 5% τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, κάτι που έφερε αυξήσεις στους καθαρούς μισθούς των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, το 2012, οι εισφορές μειώθηκαν κατά 1,1% και το 2014 έγινε νέα μείωση 3,9 μονάδων.
19) Επιβολή φόρου στον καφέ για να αντληθούν έσοδα 62 εκατ. ευρώ.
Στον καβουρδισμένο καφέ 3 ευρώ/ κιλό καθαρού βάρους, στον μη καβουρντισμένο καφέ 2 ευρώ/ κιλό καθαρού βάρους, στον στιγμιαίο καφέ 4 ευρώ/ κιλό καθαρού βάρους.
20) Αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα και στα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα
Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στη μπύρα σε 5 ευρώ από 2,60 ευρώ. Για την μπίρα που παράγεται στην Ελλάδα ο ΕΦΚ αυξάνεται στα 2,5 ευρώ, από 1,30 ευρώ. Επιπλέον αυξάνεται η τιμή στα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα με την κατάργηση της έκπτωσης 50% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
21) Επιβάρυνση για όσους έχουν μισθό και ένα μπλοκάκι ακόμα κι αν βγάζουν 100 ευρώ
Πλέον θα πληρώνουν εισφορά ταυτόχρονα και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες και θα έτσι δίνουν 27% (για κύρια σύνταξη και υγεία) χωρίς κανέναν διαχωρισμό στο ύψος του ποσού. Επιπλέον, το άθροισμα των εισοδημάτων θα οδηγεί σε φορολόγηση με υψηλότερο συντελεστή.
22) Επιβάρυνση σε όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Επιβάλλεται φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο με στόχο να αντληθούν έσοδα 22 εκ. ευρώ.
Α) Το δώρο στους μεγαλοφειλέτες
Αντίθετα, παρά τα 22 μέτρα που πλήττουν μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, η κυβέρνηση φρόντισε όσους χρωστούσαν στο Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε διαβιβάσει ο Τ. Αλεξιάδης στη Βουλή 270 μεγαλοφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκ. ευρώ έκαστος κατάφεραν με την ρύθμιση των 100 δόσεων να διαγράψουν 188 εκ. από κεφάλαιο και προσαυξήσεις. Αυτό έγινε γιατί η ρύθμιση δεν έβαζε όριο οφειλών και μπορούσε να ενταχθεί ακόμα και κάποιος που χρωστάει στο Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ που πρέπει να επιστραφούν ανέρχονται σε 110 εκ.
Β) Ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου δίνει το ελεύθερο σε υπουργούς, βουλευτές να κατέχουν offshore
Με το νόμο 3849/2010 της κυβέρνησης Παπανδρέου απαγορεύτηκε για πρώτη φορά η συμμετοχή πολιτικών προσώπων καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε offshore εταιρείες. Με το άρθρο 178 του νόμου των 7.500 σελίδων, η κυβέρνηση τροποποιεί τη νομοθετική ρύθμιση και επιτρέπει πλέον σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες,που έχουν έδρα οποιοδήποτε κράτος συνεργάσιμο φορολογικά.
Ωστόσο, παρά το ότι το κυβερνητικό αφήγημα περί προστασίας των αδύναμων καταρρέει από τα προαναφερθέντα μέτρα, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον εάν βουλευτής της ΝΔ –ο Άδωνις Γεωργιάδης φερ’ ειπείν– έβγαινε και έλεγε. «Γι’ αυτό ψηφιστήκαμε. Για να επιβαρύνουμε όσους ψήφισαν ΟΧΙ», τι θα έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ! Θα είχε πράγματι εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: