Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Πρώτη δύναμη στις φετινές φοιτητικές εκλογές (για 30η συνεχόμενη χρονιά) η ΔΑΠ παρά την... πολυδιάσπασή της
Ρεπορτάζ
Εύη Πανταζοπούλου
Αν και διασπασμένη και επηρεασμένη από τις εξελίξεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ κατάφερε να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις φετινές φοιτητικές εκλογές, για 30η συνεχόμενη χρονιά. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η κίνηση των γαλάζιων φοιτητών από 77 ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι στον απόηχο της διαγραφής του Ανδρέα Παπαμιμίκου αυτονομήθηκαν και «κατέβηκαν» στις εκλογές ως ΟΝΝΕΔ, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία (συγκέντρωσαν ποσοστά κοντά στο 10%). Καλά τα πήγε και η ΠΑΣΠ αυξάνοντας, έστω και οριακά, τα ποσοστά της ενώ απογοητευτική ήταν η εικόνα των ΕΑΑΚ.


Η εκλογική αναμέτρηση σημαδεύτηκε, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, από εκτεταμένα επεισόδια σε Ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα ακόμα και να αναβληθούν οι εκλογές, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Πάντειο πανεπιστήμιο. φοιτητές και σπουδαστές απαξίωσαν και φέτος την διαδικασία με την αποχή να ξεπερνά το 50% και τα περσινά ποσοστά.

«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που δεν φοβήθηκαν από τις επιθέσεις κουκουλοφόρων και θέλησαν να εκφραστούν μέσα από τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών κρατώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες ψηλά» ανέφερε, σε ανακοίνωση της, η ΔΑΠ και επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ «ότι όχι μόνο ανέχεται το φαινόμενο της αναρχικής βίας αλλά υποθάλπει και υποκινεί τις ομάδες αυτές με σκοπό την είσπραξη μικροπολιτικών οφελών».
Ως ΟΝΝΕΔ
Τα επεισόδια καταδίκασαν τόσο η ΠΚΣ όσο και οι γαλάζιοι φοιτητές που αυτονομήθηκαν και καταγράφονται ως ΟΝΝΕΔ.

Και φέτος, οι παρατάξεις δεν κατάφεραν να εκδώσουν κοινά αποτελέσματα. Έτσι, σύμφωνα με τη γαλάζια παράταξη, στα ΑΕΙ η ΔΑΠ έλαβε ποσοστό 45,83% και ακολουθεί η ΠΚΣ με 20,62%, τα ΕΑΑΚ με 14,57% και η ΠΑΣΠ με 7,05%. Στα ΤΕΙ καταγράφει τα εξής ποσοστά: ΔΑΠ 54,33%, ΠΚΣ 29,94%, ΠΑΣΠ 7,69% και ΕΑΑΚ 2,22%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράταξη δεν έχει προσμετρήσει τις ψήφους που έλαβε η ΟΝΝΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: