Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Φράκτες ετοιμάζει η Βουλγαρία στα σύνορα με Ελλάδα - Τουρκία

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας σχεδιάζει να ανοίξει τάφρους και να υψώσει φράκτες στα σύνορά της με την Ελλάδα και την Τουρκία για να εμποδίσει πρόσφυγες και μετανάστες που διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή να εισέλθουν στο έδαφός της, αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Kοινής Aνάλυσης και Στρατηγικής της Παράτυπης Μετανάστευσης (GASIM), «εξαιτίας των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί στο Αιγαίο, οι παράνομοι διακινητές μεταναστών εστιάζουν περισσότερο στον διάδρομο από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία και προς τη Δυτική Ευρώπη». Εκεί «δραστηριοποιούνται ενεργά ανάλογα δίκτυα διακίνησης εδώ και χρόνια», σύμφωνα με την έκθεση.


Οι αριθμοί των προσφύγων και μεταναστών προς τη Βουλγαρία παραπέμπουν σε σημαντικά «κενά ελέγχου κατά την είσοδο» στη χώρα και σε έντονες «δραστηριότητες διακινητών», όπως αναφέρει η έκθεση, στην οποία επίσης τονίζεται ότι ιδίως λόγω της οικονομικής αδυναμίας της χώρας υφίσταται ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος «να επιβαρυνθεί υπέρμετρα» η βουλγαρική αστυνομία, η οποία έχει ήδη ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά μέσα.

Η βουλγαρική κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με την έκθεση του GASIM, «την κατασκευή ενός φράκτη στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα», έστω και τμηματικά. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη να κατασκευαστούν και άλλοι φράκτες στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα έως το καλοκαίρι του 2016. Πρόκειται για μια επέκταση συνολικού μήκους 160 χιλιομέτρων .

Κατά την «Bild», τα σχεδιαζόμενα μέτρα είναι αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων Βουλγάρων πολιτών στα σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: