Σάββατο 21 Μαΐου 2016

19/5/16

Η Γενοκτονία των Ποντίων σε χάρτη: Τα χωριά του Πόντου, μεταξύ αυτών χωριά που κάηκαν και χάθηκαν

Η Γενοκτονία των Ποντίων σε χάρτη: Τα χωριά του Πόντου, μεταξύ αυτών χωριά που κάηκαν και χάθηκαν

Γενοκτονία των Ποντίων. 353.000 Έλληνες του Πόντου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο κατά τη διάρκεια των διωγμών που στόχο είχαν τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μ. Ασίας. Εκατοντάδες χωριά, που για αιώνες κατοικούνταν από Έλληνες Πόντιους και άλλους Μικρασιάτες, κάηκαν ολοσχερώς, ερήμωσαν, καταστράφηκαν. Άλλαξαν ονόματα, μα δεν σβήστηκαν. Δεν διαγράφηκαν ούτε από το νου των απογόνων των εκδιωχθέντων, μα ούτε και από τον χάρτη. Η αλήθεια είναι τόσο δυνατή που αφήνει πάντα τα σημάδια της στο χρόνο. Δεν σβήνεται με βαρβαρότητες και αλλοιώσεις.


Στο pontos-news.gr, τους τελευταίους 18 μήνες λειτουργεί μία από τις σπουδαιότερες εφαρμογές που υπάρχουν στο διαδίκτυο και μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα.
Το «Βρες το χωριό σου». Καταγράψαμε χιλιάδες ελληνικάχωριά στον Πόντο και όλη τη Μ. Ασία. Συλλέξαμε στοιχεία, πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τις περιοχές που άφησαν πίσω τους οι γενοκτονημένοι Έλληνες. Προσπάθεια η οποία συνεχίζεται ακόμη, καθώς το έργο είναι τεράστιο.
Ο πυρήνας της εφαρμογής είναι ένα διαδραστικός χάρτης, με «πινέζες» κάθε μία από της οποίες αποτελεί και ένα χωριό.
Πλοηγηθείτε στην εφαρμογή εδώ και δείτε χωριά του Πόντου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολλά από αυτά που καταστράφηκαν από τη μανία των Τούρκων. Αν διαπιστώσετε ότι γνωρίζετε κάποιο χωριό το οποίο δεν βλέπετε στον χάρτη και δεν το βρίσκετε στη μηχανή αναζήτησης της εφαρμογής, μπορείτε να γράψετε πληροφορίες και στοιχεία που γνωρίζετε ή μαρτυρίες από την οικογένειά σας και να μας στείλετε φωτογραφίες από τον τόπο, συμπληρώνοντας την φόρμα εδώ.
Είναι χρέος όλων των Ελλήνων να διασώσουμε ό,τι γνωρίζουμε από τις αλησμόνητες πατρίδες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού. Είναι χρέος μας να διαδώσουμε σε όλο τον πλανήτη τα γεγονότα της Γενοκτονίας. Έτσι αλλάζει ο κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: