Κυριακή 22 Μαΐου 2016

22/5/16

Ο κρατισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία


Του Θεόδωρου Τόνα*
Ο κρατισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία που διαπερνά οριζόντια όλο το πολιτικό φάσμα. Πολλές δεκαετίες ενός ιδιότυπου κρατικού προστατευτισμού μας έκαναν νωθρούς. Οι περισσότεροι αναζητούσαμε μία θέση στο Δημόσιο για να βολευτούμε, να ξεφύγουμε από την αβεβαιότητα, να τακτοποιηθούμε. Αλλά και όσοι δεν έβρισκαν μία θέση μέσα στο κράτος, αυτό πάλι φρόντιζε να τους εξασφαλίσει και έτσι δημιουργήθηκαν οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, οι αγρότες που ζούσαν από τις επιδοτήσεις, οι συνταξιούχοι που πληρώνονταν από τα επιδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό ταμεία κλπ.
Το αποτέλεσμα ήταν, μόλις βρισκόμασταν έξω από το προστατευτικό κέλυφος του κράτους, να τρώμε τα μούτρα μας. Γι' αυτό τις τελευταίες δεκαετίες πάτωσαν οι εξαγωγές μας. Δεν ήμασταν μαθημένοι στον ανταγωνισμό, στην αξιολόγηση, στη σκληρή δουλειά, ήμασταν μόνο για τις σίγουρες δουλειές, που μας έδινε το κράτος, με καλά λεφτά, λίγη δουλειά, χωρίς έλεγχο, χωρίς πολύ προσπάθεια.
Η κορύφωση του ιδιότυπου αυτού κρατικού προστατευτισμού ήταν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ζητήσαμε και πετύχαμε να μας καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης και όχι μόνο, χωρίς να δουλεύουμε, από τα 40 και μάλιστα με ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που λάμβαναν αυτοί που εργάζονταν, μέσω των πρόωρων και παχυλών συντάξεων.


Για τη συνέχεια liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια: