Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Βρέθηκαν ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία σε μία κρύπτη!



Επί δεκαετίες παρέμενε κρυμμένο σε μια κρύπτη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Στις 15 Μαρτίου 2012 ανακαλύφθηκε τυχαία και τώρα έρχεται να φωτίσει και να τεκμηριώσει με ατράνταχτα στοιχεία τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους. Το Πολιτικό Αρχείο του Πόντου 1916-1924 παρουσιάστηκε στις κατάμεστες από κόσμο εγκαταστάσεις της λέσχης στην πλατεία Αριστοτέλους.

«Πρόκειται για πολύτιμο υλικό που τεκμηριώνει τα εγκλήματα που έγιναν σε βάρος των προγόνων μας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης, συμπληρώνοντας με νόημα: «Οι πολιτικοί δεν διστάζουν να θυσιάσουν τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον βωμό της ελληνοτουρκικής φιλίας. Αυτό είναι μεγάλο σφάλμα. Είναι γνωστό πόσο έβλαψε τις προσπάθειές μας ο Νίκος Φίλης, χαρακτηρίζοντας τη γενοκτονία ως εθνοκάθαρση».

Πρόσθεσε, επίσης, πως αποτελεί μειονέκτημα και ότι ο ποντιακός χώρος εμφανίζεται διχασμένος, ενώ ευχαρίστησε τον Ιβάν Σαββίδη, με χρηματοδότηση του οποίου θα ψηφιοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί το αρχείο.
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας να συνεπικουρηθούν από το κράτος.

Το Πολιτικό Αρχείο του Πόντου αποτελείται από βιβλία, έγγραφα, πρακτικά συνεδριάσεων, επιστολές, διαβήματα διαμαρτυρίας, μαρτυρίες και στατιστικούς πίνακες. Την παρουσίαση τμήματός του έκανε στο κοινό η διδάκτωρ Φιλοσοφίας Ουρανία Καλογερίδου.
Οι παρευρισκόμενοι ένιωσαν συγκίνηση, όταν παρουσίασε έγγραφα-ντοκουμέντα, στα οποία με συγκλονιστικό τρόπο καταμαρτυρούνται τα βασανιστήρια και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων από τους Τούρκους.

Παρουσίασε, επίσης, τα σχέδια της σημαίας του Πόντου. Κύριο θέμα όλων των σχεδίων ήταν ο μονοκέφαλος αετός στο σημείο όπου βρίσκεται ο σταυρός.

Θ. Χερχελετζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: