Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016


Αυστηρό διάβημα στον Αλβανό πρέσβη για τα αίσχη της Χειμάρρας


ypex (1)
Με αυστηρό διάβημα συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις εναντίον της Αλβανίας για τις διώξεις εναντίον των ομογενών μας στην Χειμάρρα.
Ο Πολιτικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ,Πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής επέδωσε αυστηρό διάβημα στον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα ο κ.Μαυροειδής είπε στον Αλβανό πρέσβη ότι το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο ειλικρινούς και διαφανούς διαβούλευσης με τους κατοίκους και ότι είναι απαράδεκτο ότι η αποστολή των ειδοποιητηρίων κατεδάφισης έγινε αποκλειστικά σε άτομα ελληνικής εθνικής καταγωγής, προσθέτοντας ότι αυτή η κίνηση δείχνει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών.


Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μαυροειδής, δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά κανενός, δεν απειλεί κανέναν, ούτε όμως πρόκειται να ανεχθεί προκλήσεις. Η Αλβανία, υπογράμμισε, οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις δηλαδή να σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα μειονοτικά στη Χειμάρρα. Ο Έλληνας Πρέσβης κατέστησε σαφές στο συνομιλητή του ότι η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά θα βαρύνει κατά την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι το θέμα των κατεδαφίσεων είναι θέμα περιουσιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι οι κατεδαφίσεις θα πρέπει να ανασταλούν άμεσα. Τονίστηκε δε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων – και δη των μειονοτικών- δικαιωμάτων αποτελούν μείζονα προτεραιότητα για κάθε κράτος που θέλει να λειτουργεί με σύγχρονο και δημοκρατικό τρόπο. Πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση της Αλβανίας, της οποίας οι επιδόσεις στο εν λόγω πεδίο παρακολουθούνται εξονυχιστικά στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Οι τελευταίες, υπογράμμισε, εξαρτώνται άμεσα από την πλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων, εκ των οποίων ένα από τα πιο σημαντικά είναι η προστασία των μειονοτήτων.                                                                                                                                                   http://www.militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: