Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

3/11/16


Οι εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο από το ’50, το σχέδιο Ανάν και τα σημερινά σενάρια – ΧΑΡΤΕΣ

Όταν στην Κύπρο την δεκαετία του ’50 οι Ελληνοκύπριοι φώναζαν «Ένωσις», η Τουρκία φώναζε «Taxim», δηλαδή διχοτόμηση. 
Επιμέλεια: Τάσος Χριστοδούλου 
 Δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής» Κύπρου, την Κυριακή 30/10, προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς παρουσίασε τέσσερις χάρτες εδαφικού διαχωρισμού Ε/κ και Τ/κ.
 Η εκπόνηση και μόνο χάρτη διχοτόμησης που απόρρεε από τις εκθέσεις του Νιχάτ Ερίμ, στα μέσα της δεκαετίας του ‘ 50 υποδηλώνει τους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας οι οποίοι εκπληρώθηκαν μερικώς το 1974 με την εισβολή. Δείτε τον Τουρκικό χάρτη του 1950, όπως τον δημοσίευσε ηΚυριακάτικη «Καθημερινή»:
Εντύπωση προκαλεί ότι ο συγκεκριμένος χάρτης είναι σχεδόν ίδιος, με τα εδάφη που η Τουρκία κατέκτησε 24 χρονιά μετά και μέχρι σήμερα κατέχει με την βία.
Η Κύπρος μετά το 1974
Image result for τουρκικη εισβολη κυπρος 1974 χαρτης
Στο δημοσίευμα παρουσιάστηκε ο χάρτης του σχεδίου Ανάν και πως θα ήταν η σήμερα η ομόσπονδη Κύπρος εάν γινόταν αποδεκτό.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μόρφου που σήμερα αποτελεί αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης το 2004 ήταν υπό Ε/κ διοίκηση.
Οι άλλοι δυο χάρτες έχουν να κάνουν με τα δυο σενάρια των Financial Times.
Στο πρώτο σενάριο δεν επιστρέφεται ολόκληρη η Μόρφου αλλά επιστρέφεται ολόκληρη η χερσόνησος της Καρπασίας.
Στο δεύτερο σενάριο, Μόρφου και Καρπασία θα βρίσκονται υπό την διοίκηση της Ομόσπονδης κυβέρνησης λειτουργώντας ως καντόνιο στα πλαίσια μιας ιδιότυπης «τριζωνικής» Ομοσπονδίας.
Όλα αυτά τα σενάρια θα συζητηθούν βέβαια εκτενώς στην κρίσιμη διαπραγμάτευση του Mont Pelerin, στην Ελβετία, από τις 7 -11 Νοεμβρίου.
Την Παρασκευή 4/11 ο ΠτΔ θα παραχωρήσει διακανλική συνέντευξη ενημερώνοντας τον λαό λίγο πριν να αναχωρήσει για το κρίσιμο ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: