Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

2/11/16

Στην Ελλάδα επικράτησε η φωνή των λαϊκιστών, στην Κύπρο της λογικής - ΥΠΟΙΚ: Χρειαζόμαστε επενδύσεις, όχι άλλα δανεικά

«Απορρίπτω αύξηση στη φορολογία όπως απορρίπτω την ανεύθυνη αύξηση των δημοσίων δαπανών»


Λευκωσία: Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για να καταστήσουμε την οικονομία πιο ανταγωνιστική και πιο παραγωγική, αλλά και επενδύσεις στην ιδιωτική οικονομία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της συζήτησης στο 12ο συνέδριο του Economist, ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα όπως συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική δυναμική που παρατηρήθηκε στα χρόνια του μνημονίου.«Έχουμε σημαντικά υψηλό δημόσιο χρέος και είμαστε δεσμευμένοι στη μείωσή του. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μεταρρυθμίσεις για να καταστήσουμε την οικονομία πιο ανταγωνιστική και παραγωγική και αυτό που χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας είναι επενδύσεις», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΕΜΣ θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω δανεισμό στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η Κύπρος κατάφερε να πετύχει τη χρηματοδότησή της μέσω των διεθνών αγορών. «Αυτό είναι ένα από τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος προσαρμογής. Δεν βλέπω την ανάγκη για ειδική χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ ή άλλες πηγές», είπε.

Η δυναμική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί ελπίζω και αυτό θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές, είπε.

Εξάλλου, ερωτηθείς από το συντονιστή κατά πόσο οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν τις επενδύσεις που χρειάζεται η οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι υπήρχε ένα μικτό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο και αναφέρθηκε στην εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού.

«Αυτό λειτουργεί ως παράδειγμα για το τι μπορούμε να κάνουμε με το να προσελκύσουμε ιδιώτες επενδυτές σε εξειδικευμένους τομείς της οικονομίας μας που διοικούνται από το δημόσιο τομέα», είπε.

Επεσήμανε ότι σε λίγο θα πετούν οι Κυπριακές Αερογραμμές ως ιδιωτική εταιρεία και «όχι σαν μια εσαεί χρεοκοπημένη δημόσια εταιρεία», κατέληξε.

«Ούτε θέλουμε ούτε ζητούμε χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων», ανέφερε στην ομιλία του ο ΥΠΟΙΚ

Τη θέση ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε ζητά, αλλά ούτε και υιοθετεί την παραμικρή χαλάρωση στους δημοσιονομικούς στόχους, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στην ομιλία του σήμερα στο συνέδριο του Economist. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «σε αντίθεση με άλλους στην Ευρώπη, δεν πιστεύουμε στις πολιτικές των ελλειμμάτων, ούτε και θεωρούμε πως η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τα ελλείμματα και το χρέος».

Παράλληλα, ο Χ.Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε πως απορρίπτει την όποια αύξηση στη φορολογία με την ίδια ένταση που απορρίπτρι την όποια ανεύθυνη αύξηση των δημοσίων δαπανών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: