Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

O Δήμος Πειραιά τίμησε τη μνήμη του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου


Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν. που «έπεσε» στο καθήκον κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996, μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση και 'Εκτορα Γιαλοψό. 

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρ. πλατεία Τερψιθέας) χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ. 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε: «Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα που ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Έκτορας Γιαλοψός «έπεσαν» στο καθήκον, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Τα ξημερώματα της τριακοστής πρώτης Ιανουαρίου 1996, ολόκληρη η Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος για το χαμό των τριών αντρών του Πολεμικού μας Ναυτικού στα Ίμια.

Το ξημέρωμα αυτό του 1996 σημάδεψε για πάντα και τη δική μας πόλη. Ένα δικό μας παιδί, ο Τάκης Βλαχάκος χάθηκε. Ο Πειραιάς έχασε ένα δικό του παιδί. Σε ένδειξη τιμής και μνήμης, ο Δήμος Πειραιά πραγματοποιεί κάθε χρόνο το μνημόσυνο αυτό, όχι από τυπική υποχρέωση, αλλά ως αναγνώριση πραγματική της θυσίας του, η οποία δεν πρέπει να σβήσει ποτέ από τη συλλογική μνήμη της πόλης.

Τα παλικάρια αυτά, οι ήρωες αυτοί, έδωσαν για την πατρίδα ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή. Άφησαν πίσω τους γονείς, αδέρφια, γυναίκες και παιδιά, υπερασπιζόμενοι την τιμή του λαού μας. Έχουμε καθήκον, μαζί με τους συγγενείς τους, να διατηρούμε τη θυσία και τη μνήμη τους άσβεστη. Η θύμηση των ηρώων άλλωστε, πάντα ένωνε τους λαούς. Περνάμε μια δύσκολη περίοδο. Νομίζω ότι και τώρα, ως έθνος, ως λαός αλλά και ως πόλη πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι. Ας είναι η θυσία τους οδηγός για όλους μας, προκειμένου να παραδώσουμε μια πιο ασφαλή χώρα και μια καλύτερη κοινωνία. Αιωνία τους η μνήμη».

Ο αδερφός του ήρωα κ. Νίκος Βλαχάκος στην ομιλία του, επεσήμανε:

«Πέρασαν ακριβώς 20 χρόνια. 20 ολόκληρα χρόνια που λείπετε από τις οικογένειές σας και από την αγκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού που τόσο αγαπήσατε και τόσο σας αγάπησε.

Σαν σήμερα ξημέρωνε αυτή η τραγική ημέρα που πάγωσε το βλέμμα, το μυαλό και η ψυχή όλων των Ελλήνων. Πρώτες ώρες, πρώτα σενάρια, πρώτα γρήγορα συμπεράσματα. Τι είχε συμβεί; Γιατί; Ένα απέραντο κενό. Κενό όμως και στην ψυχή μου. Ατελείωτες ώρες και μέρες αναζήτησής σας. Στιγμές φόβου, οργής, αλλά και ελπίδας. Άρχισα να ακούω πολιτικούς να μιλάνε, στρατιωτικούς να εξηγούν.

Όμως, εμένα το μυαλό μου, εκείνη τη στιγμή, είχε σταματήσει σε μια Αυγουστιάτικη Κυριακή μεσημέρι που όλη η οικογένεια μαζεμένη για το καθιερωμένο μεσημεριανό γεύμα, είχε αρχίσει για ακόμη μια φορά η ίδια συζήτηση με τον πατέρα μας. «Προσέξτε και οι δύο σας. Μαθαίνω ότι τρέχετε με τα αυτοκίνητά σας και ιδιαίτερα εσύ μικρέ. Πρόσεχε. Νομίζω ότι αρκεί που λείπει η μάνα σας από αυτό το τραπέζι». «Μην ανησυχείς για μένα, δεν πρόκειται να πάθω τίποτα. Εγώ θα πεθάνω σαν ήρωας», ήταν η απάντησή σου, όλο καμάρι Τάκη. Δυνατά γέλια απ΄ όλους. «Ποιος είσαι εσύ και με ποιο τρόπο θα πεθάνεις σαν ήρωας και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης; Συμμορφώσου», ήταν η απάντηση του Αντώνη.

Και όμως. Ήσουν εσύ που όταν με αποχαιρετούσες δυο νύχτες πριν το συμβάν, σου είπα: «πρόσεχε μικρέ» και εσύ γέλαγες πάλι και έλεγες: «για εμάς αυτά δεν είναι τίποτα. Σε δύο μέρες θα τους στείλουμε στα σπίτια τους». Ήσουν εσύ που δεν φοβήθηκες λεπτό, ούτε σκέφθηκες να κάνεις πίσω γιατί τρεις μήνες πριν είχες φορέσει το γαμπριάτικο κοστούμι σου και είχες ξεκινήσει την καινούργια σου ζωή.

Ήσουν εσύ που ήξερες καλύτερα απ΄ όλους μας την κατάσταση που επικρατούσε και τακτοποίησες τα προσωπικά σου αντικείμενα με απόλυτη τάξη και μπήκες στο ελικόπτερο για να εκτελέσεις το καθήκον σου. Δεν κοντοστάθηκες, δεν λύγισες στιγμή, δεν φοβήθηκες τίποτα, ούτε τον μανιασμένο καιρό ούτε βέβαια τον εχθρό. Ίσως γιατί πάντα όταν πετούσες έκανες τον σταυρό σου και στην τσέπη σου είχες για φυλαχτό τη φωτογραφία της μάνας μας.

Ήσουν εσύ που αν ζούσες σήμερα, θα ήθελες να πετάς συνέχεια πάνω από το Αιγαίο για να σώζεις παιδιά και να τα επιστρέφεις στην αγκαλιά της μάνας τους. Όμως, ήσουν εσύ που δεν ήξερες ότι η Ελλάδα εκείνες τις στιγμές ζούσε την απόλυτη ντροπή, την απόλυτη απαξίωση των πολιτικών νάνων της περιόδου εκείνης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, μαστιγώνοντας έτσι το γόητρο της ελληνικής ψυχής, όταν ήδη εσείς είχατε ξεκινήσει για να γίνετε ήρωες. Ήσασταν μπολιασμένοι με αντρειοσύνη, ψυχή, πίστη στα ιδανικά και όρκο μέχρι ρανίδας του αίματός σας.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, κάποιοι προσπάθησαν να σπιλώσουν την θυσία σας, χαρακτηρίζοντάς σας ακόμα και ανίκανους για εκείνη την αποστολή.

Στη μνήμη όμως όλων των Ελλήνων κάποια γεγονότα παραμένουν αναλλοίωτα. Για το μόνο σίγουρο είναι ότι εσύ, ο Χριστόδουλος και ο Έκτορας θα είστε πάντα οι τρεις σκιές – φρουροί των άγιων νερών του Αιγαίου, που θα καθρεφτίζονται στο πέρασμα του χρόνου, αρνούμενοι πεισματικά σε κάθε επίβουλο οραματιστή την αλλοίωση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας.

Κύριε Δήμαρχε, η οικογένειά μου κι εγώ σας ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά, για την τελετή μνήμης του ήρωα αδερφού μου, όπως κι όλους εσάς που παραβρίσκεστε σε αυτήν την τελετή. Ευχαριστώ πολύ». 



Κατάθεση στεφάνων πραγματοποίησαν:

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Τ. Κουίκ.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων η Βουλευτής κα Ε. Σταματάκη.

Εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Κ. Καραγιώργης. 

Εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ κ. Σπυρίδων- Άδωνις Γεωργιάδης.

Εκ μέρους του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή» ο Βουλευτής κ. Ν. Κούζηλος. 

Εκ μέρους του Δήμου Πειραιά, ο Δήμαρχος κ. Ι. Μώραλης.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος.

Ο εκτελών χρέη Διοικητού του νοσοκομείου «Μεταξά» κ. Ι. Σπηλιώτης.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Β. Κορκίδης. 

Ο Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γ. Κωνσταντόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ν. Πλατανησιώτης.

Ο Γ.Γ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μ. Αγρανιώτης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κ. Στ. Μπαζάκος. 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς, Κερατσινίου, Δραπετσώνας κ. Χρ. Δημόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Πειραιά "Εφτά" κ. Δ. Ζαρίφης.

Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Πειραιά «Ο ΦΟΙΒΟΣ» κα Δ. Γκλεζάκου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά κ. Κ. Γαλάνης.

Ο κ. Μ. Κολίγας, από τον Εθνικό Σύλλογο Βόρειος Ήπειρος 1914.

Ο υποπλοίαρχος Ε.Α. του Πολεμικού Ναυτικού κ. Α. Νικολάου. 

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης:


Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσας.

Οι Βουλευτές κ.κ. Κ. Κατσαφάδος, και Ι. Τραγάκης.

Ο πρώην Υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο πρώην Υφυπουργός κ. Αν. Νεράντζης, οι πρώην Βουλευτές κ. Π. Μελάς κα Σ. Αντωνάκου και κ. Β. Καπερνάρος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γ. Δαβάκης.

Ο Αναπληρωτής Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τ. Φιλιππάκος.

Εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Β. Ταταρόπουλος. Αντιδήμαρχοι, επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, θεσμικοί φορείς και σύλλογοι της πόλης.

Στη σεμνή τελετή παιάνισε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: