Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Άκυρη η απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές


Οριστικά άκυρη είναι η απόφαση της 19ης Αυγούστου του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες που αφορούν τα έργα ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Ειδικότερα, σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε την απόφαση 217/2016 βάσει της οποίας καθίσταται άκυρη η απόφαση του ΥΠΕΝ για την ανάκληση των τεχνικών μελετών στα δύο έργα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΕΝ είχε θεωρήσει ότι η Ελληνικός Χρυσός θα έπρεπε να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές της μεταλλουργικής μεθόδου που θα εφαρμόσει στην Ελλάδα και όχι στις εγκαταστάσεις της εξειδικευμένης εταιρείας Outotec στη Φινλανδία.



Κατά τον υπουργό, δηλαδή, η διενέργεια των πειραματικών δοκιμών στη Φινλανδία δεν διασφάλιζε το δημόσιο συμφέρον και γι' αυτό η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός θα έπρεπε να σταματήσει.

Κατά της απόφασης Σκουρλέτη είχαν προσφύγει στο ΣτΕ τέσσερα σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός, ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της υπουργικής απόφασης της 19ης Αυγούστου με την οποία διακόπηκαν αιφνίδια οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Αύγουστο, το ΣτΕ με την απόφαση 3191/2015 έκρινε ότι "η αιτιολογία ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών εντός Ελλάδας στην οποία στηρίχθηκε η ανάκληση των τεχνικών μελετών δεν εξηγεί γιατί απορρίπτονται ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών. Αλλά και επειδή μόνον το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών δοκιμών στο εξειδικευμένο εργαστήριο της Outotec".

Ως εκ τούτου, με την απόφαση του Αυγούστου το ΣτΕ διέταξε την προσωρινή αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη σε συνέχεια της οποίας το μεταλλείο στις Σκουριές επαναλειτούργησε ύστερα από ένα μήνα διακοπής λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: