Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Εθνικό: Πρόωρο κλείσιμο αυλαίας για το έργο που βασίστηκε στο βιβλίο του Σ. Ξηρού (upd)

Επιλέγουμε να σταματήσουμε την «Ισορροπία του Nash» για ναμην καλλιεργηθεί η στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού - Επίσημη αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού: Θλιβερό και ανησυχητικό ότι το ΕΘ αναγκάστηκε να κατεβάσει την παράσταση

Το Εθνικό Θέατρο σταματά την παράσταση «Ισορροπία του Nash» που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις και δημόσιο διάλογο για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς το έργο βασίζεται μεταξύ άλλων στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού αλλά και τα πρακτικά της δίκης της 17 Νοέμβρη.

«Η παράσταση - σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του θεάτρου -  ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας. Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια  δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση». 


Η «συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού» εκτιμά η διοίκηση του ΕΘ που παντως τονίζει ότι δεν παραιτείται από την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η πλήρης ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό:

«Η παράσταση Ισορροπία του Nash που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου  ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας. Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια  δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση. Δέχτηκε τη σκληρή και απολύτως δογματική κριτική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει. 

Ενώ το βασικό της μήνυμα είναι πως καμία ιδέα δεν δικαιούται να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, η παράσταση οδήγησε, ερήμην της, στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, προξενώντας περισσότερο πόνο παρά προβληματισμό. Τέλος, ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού.


Για τους παραπάνω λόγους επιλέγουμε να σταματήσουμε τις παραστάσεις του έργου Ισορροπία του Nash, χωρίς επ’ ουδενί να παραιτούμαστε από το δικαίωμα, τώρα και στο μέλλον, της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως οφείλουμε να κάνουμε ως Εθνικό Θέατρο.

Από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση
του Εθνικού Θεάτρου»

ΥΠΠΟ: Το Υπουργείο δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε την πρόθεση να παρεμβαίνει στο ρεπερτόριο των δημόσιων θεατρικών σκηνών - Θλίψη και ανησυχία


Την απόφαση του ΕΘ να "κόψει" την παράσταση σχολίασε με επίσημη ανακοίνωση και το υπουργείο Πολιτισμού σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός πως το Εθνικό Θέατρο, στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων».

Η πλήρης ανακοίνωση αναφέρει: 
«Η κοινωνική ευαισθησία σχετικά με το ζήτημα της βίαιης και δολοφονικής δράσης ένοπλων ομάδων είναι δικαίως μεγάλη. Συμμεριζόμαστε αυτή την ευαισθησία και συμπαραστεκόμαστε πλήρως στους οικείους των θυμάτων. 

Η ίδια αυτή η κοινωνική ευαισθησία όσο και η μνήμη των θυμάτων προσβάλλονται από τις τυφλές αντιδράσεις απέναντι σε μια θεατρική παράσταση. Αυτές οι αντιδράσεις, που δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο περιεχόμενο ή τους σκοπούς μιας παράστασης, καθιστούν αδύνατη κάθε νηφάλια αποτίμηση του καλλιτεχνικού έργου και κάθε ουσιαστική δημόσια συζήτηση τόσο για τη μνήμη των θυμάτων όσο και για το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης βίας. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε την πρόθεση να παρεμβαίνει στο ρεπερτόριο των δημόσιων θεατρικών σκηνών. Όμως, δεν μπορεί παρά να σημειώσει ότι, για την πολιτιστική ζωή της χώρας, είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός πως το Εθνικό Θέατρο, στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων».


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/305553/ethniko-prooro-kleisimo-aulaias-gia-to-ergo-pou-vasistike-sto-vivlio-tou-s-xirou/#ixzz3yZuVgG4b
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: