Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016


Η ιστορία του ηρωικού συνταγματάρχη!

Ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα του Στέλιου  Καλμπουρτζή που έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο το 1974
Η άγνωστη ιστορία ενός ηρωικού Ελληνα αξιωματικού κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ήρθε πάλι στο φως της επικαιρότητας, μετά την αποκάλυψη ότι ταυτοποιήθηκαν τα λείψανά του από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ). Πρόκειται για τον αντιστράτηγο (τότε αντισυνταγματάρχης) Στυλιανό Καλμπουρτζή. Το 1974, ο Καλμπουρτζής ήταν διοικητής της 181ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ). Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής, ο αντισυνταγματάρχης με 37 άνδρες του έδωσαν τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του τουρκικού στρατού(που παραβίασε την εκεχειρία) στη διάβαση Πέλλα Πάις - Συγχαρί.
Για τους στρατιώτες


Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Στυλιανός Καλμπουρτζής κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια τις κρίσιμες ώρες, εκθέτοντας τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο και βάλλοντας μόνος από προωθημένη θέση για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του.

Η τύχη του Καλμπoυρτζή αγνοείτο από τις 23 Ιουλίου 1974 αλλά το 1992 η ΔΕΑ είχε παραδώσει στη σύζυγό του Ελπίδα, η οποία ήταν εν ζωή, τη βέρα του. Αυτή την είχε φέρει στη ΔΕΑ ένας Τουρκοκύπριος, ισχυριζόμενος ότι είχε σκοτώσει τον Ελληνα αξιωματικό, αν και στη μάχη συμμετείχαν μόνο Τούρκοι κομάντος. Τα λείψανα του Στυλιανού Καλμπουρτζή είχαν βρεθεί περίπου πριν από τέσσερα χρόνια σε χώρο ταφής στην περιοχή της μάχης, στη διάβαση Πέλλα Πάις - Συγχαρί. Στον ίδιο χώρο ταφής βρέθηκαν λείψανα ενός ακόμη στρατιώτη, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή τους. Η ΔΕΑ παρέλαβε πρόσφατα όλα τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων από το εργαστήριο BODE των ΗΠΑ και στο ανθρωπολογικό εργαστήριό της στη Λευκωσία έγινε η «συμφιλίωση» (διασταύρωση) όλων των διαθέσιμων πληροφοριών για τον Καλμπουρτζή και ταυτοποιήθηκαν μόνο μερικά λείψανά του.

Το προσεχές δεκαήμερο, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους πρόκειται να ενημερώσει με έκθεσή της, αλλά και με προσωπική συνάντηση την οικογένεια Καλμπουρτζή, και συγκεκριμένα τις δύο κόρες του, Μαρία, πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, και την Αφροδίτη.
Αντιστράτηγος
Στις 11 Απριλίου 2011, ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απένειμε, μετά θάνατον, στον Στυλιανό Καλμπουρτζή τον βαθμό του αντιστρατήγου κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων προτομής του στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο. Στην Κύπρο, το στρατόπεδο της Διοίκησης Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς φέρει το όνομα του Στυλιανού Καλμπουρτζή και υπάρχει και σε αυτό προτομή του, φιλοτεχνημένη από τον Κύπριο γλύπτη Γιώργο Μαυρογέννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: