Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

5 άτομα κατηγορούνται ως διακινητές και έχουν για υπεράσπιση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Οι πέντε κατηγορούμενοι υποστηρίζονται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Λάμπρου, Πάλλη και Κατριβάνου, η οποία δήλωσε: «Δεν μπορεί η διάσωση, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη να καλούνται trafficking και κακούργημα» – Aφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αργά το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της 12ωρης απολογίας τους στον ανακριτή


Απολογήθηκαν το πρωί οι πέντε κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης για απόπειρα παροχής βοήθειας σε είσοδο παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα. Πρόκειται για πέντε εργαζομένους σε δύο μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο σε ζητήματα μεταναστών και προσφύγων.
Οι δύο από αυτούς αραβικής καταγωγής υπηκοότητας Δανίας από τη ΜΚΟ «Team Humanity» και οι τρεις Ισπανοί από τη ΜΚΟ «Proemaid». Τρεις από τους παραπάνω κατηγορούνται και για παράνομη οπλοκατοχή αφού στην κατοχή τους βρέθηκαν μαχαίρια.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος το ταχύπλοο σκάφος με τους πέντε παραπάνω επιβαίνοντες εντοπίσθηκε «να κινείται πλησίον λέμβων με αλλοδαπούς ευρισκόμενων εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Αεροδρομίου, χωρίς να έχουν προς τούτο άδεια. Στη θέα του πλωτού σκάφους του Λιμενικού, το εν λόγω ταχύπλοο επιχείρησε να απομακρυνθεί και ακολούθησε καταρχήν καταδίωξη, η οποία δεν συνεχίστηκε καθόσον ανωτέρω σκάφος προέβη σε κράτηση μηχανών».
Νωρίς σήμερα το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο της Μυτιλήνης βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης και Βασιλική Κατριβάνου και ο Πάνος Λάμπρου από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υποστηρίξουν τους κατηγορουμένους.
Μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Κατριβάνου δήλωσε: «Θεωρούμε πως ό,τι έγινε δεν έπρεπε ποτέ να γίνει. Δεν μπορεί δηλαδή η διάσωση και η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη να καλούνται trafficking και κακούργημα. Αυτό δεν θα έπρεπε να έχει γίνει. Το αποδοκιμάζουμε και είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων εδώ και γενικά των αλληλέγγυων. Αναγνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να μπει ένα πλαίσιο για την λειτουργία των ΜΚΟ, ένα πλαίσιο καταγραφής και συνεργασίας με τις αρχές και το λιμενικό. Κι αυτό είναι για το καλό όλων, και των ανθρώπων που δουλεύουν, και των προσφύγων και τη διάσωση των ανθρώπων και είναι ουσιαστικό. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει τίποτα με μια αυθαίρετη καταστολή και με τον τρόπο που έγινε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή στο πλευρό των αλληλέγγυων και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι με τους ρυθμούς που έρχονται οι άνθρωποι που κανείς δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, η βοήθεια των αλληλέγγυων ήταν πάρα πολύ σημαντική. Και θέλουμε να το αναγνωρίσουμε και να πούμε ότι δεν θα γινόταν αυτό το έργο χωρίς αυτούς. Κι έτσι είμαστε εδώ στο πλευρό τους και συγχρόνως λέμε ναι, να μπει ένα πλαίσιο ώστε αυτά να λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο για όλους».
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους
Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι με τον όρο της χρηματικής εγγύησης των 5.000 ευρώ ο καθένας. Στον πέμπτο από τους κατηγορουμένους, το έναν από τους δυο Δανούς, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης του σκάφους με το οποίο επιχειρούσαν απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, υποχρεούται να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης κάθε εβδομάδα ενώ του επιβλήθηκε και η καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ,
protothema.gr,http://www.trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: