Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Καρπενήσι: Η άλλη Ελλάδα υπάρχει!

http://www.dimokratianews.gr/content/58201/karpenisi-i-alli-ellada-yparhei
980 μέτρα μήκος πεζοδρομίων στο κέντρο της πόλης που θερμαίνονται με γεωθερμία
Πίσω από τον ζόφο της κρίσης και της κυβερνητικής αποτυχίας υπάρχει μια άλλη Ελλάδα με θετικό πρόσημο. Δεν απαιτεί αεροπλανικά κόλπα και υψιπετείς θεωρίες, κατανοητές μόνο σε μεταπτυχιακούς μύστες της βαριάς φιλοσοφίας και της ασήκωτης πολιτικής επιστήμης. Απαιτεί απλώς ο καθένας να κάνει σωστά τη δουλειά του. Δύσκολο στη χώρα, όπου ο κλητήρας σού αναλύει γιατί αυτός θα κατατρόπωνε τον Σόιμπλε.

Στην Ελλάδα μερικοί αυτοδιοικητικοί, ιδίως «προοδευτικοί», πολεμάνε τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό, ρίχνουν δεκάρικους για το Μεταναστευτικό. Για τα πρακτικά ζητήματα διακυβέρνησης ξύνονται, ενίοτε ρίχνουν κι αρπαχτές. Αλλοι έχουν τη «στρατηγική» στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα. Εφαρμόζουν την κρυονική στην πολιτική. Προσπαθούν να παγώσουν το σύμπαν, μην τυχόν και κουνηθεί τίποτα και χαλάσουν οι ιστοί και ξεσπιτωθούν οι αράχνες. Σου λέει, «άμα παραδώσεις τα πράγματα όπως τα παρέλαβες, χωρίς να έχεις υποστεί πολιτική ζημιά, είναι επιτυχία».


Πού και πού μερικοί κάνουν το αδιανόητο. Ασχολούνται με ταπεινά πράγματα, να βελτιώσουν το περιβάλλον, το οδικό δίκτυο, τη διαχείριση απορριμμάτων, να βρουν καινοτόμες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα.
Εχω την πρωτόλεια, ανόητη άποψη ότι ο καλός πολιτικός οφείλει να κάνει για τον δήμο, την περιφέρεια, τη χώρα του, ό,τι οφείλει να κάνει για το σπίτι του. Να το διατηρεί ασφαλές, καθαρό, τον κήπο του περιποιημένο, να τον κάνει ακόμη πιο πράσινο και πλούσιο, να βελτιώσει οτιδήποτε αφορά τα παιδιά και τους ηλικιωμένους στην οικογένειά του και, αν μπορεί, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της οικογένειάς του μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Λοιπόν, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας, ο Κώστας Μπακογιάννης, απ' όταν ήταν δήμαρχος Καρπενησίου άρχισε ένα έργο που τώρα ολοκληρώθηκε. Εκανε αυτό το κάτι παραπάνω και μου έκανε εντύπωση: 980 μέτρα μήκος πεζοδρομίων στους δύο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και στην πλατεία του Καρπενησίου, που θερμαίνονται με γεωθερμία! Στον βαρύ χειμώνα της Ευρυτανίας με ένα σύστημα οπών που φέρνουν στην επιφάνεια των πεζοδρομίων αυτή τη φυσική θερμότητα, το χιόνι λιώνει και είναι πάντα ελεύθερα και ασφαλή, για να περπατήσουν πάνω τους οι πολίτες. Στοίχισε 200.000 ευρώ, όλα μέσω ΕΣΠΑ, ενταγμένο στο γενικότερο σχέδιο ανάπλασης της πόλης, ύψους περίπου 4.000.000 ευρώ. Προχθές, παρά το χιόνι, οι γέροντες μπόρεσαν για πρώτη φορά να πάνε άνετα και με ασφάλεια στα καφενεία για τη βόλτα τους. Πώς λέγεται αυτό; Ποιότητα ζωής.

Δεν είναι μόνο οι επισκέπτες που θα κινούνται με μεγαλύτερη άνεση στα μαγαζιά, άρα καλύτεροι τζίροι σε έναν τουριστικό προορισμό. Ηλικιωμένοι και παιδιά μετακινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς κινδύνους για πτώσεις και κατάγματα. Μια καλή πρωτοποριακή ιδέα, πιο φιλική περιβαλλοντικά δεν γίνεται, αληθινή αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και να λίγο φως, κάτι που κάνει μόνιμα καλύτερη τη ζωή των απλών ανθρώπων. Χρηστή διοίκηση με μυαλό, φαντασία και πρακτικά αποτελέσματα. Δεν νικήθηκε ο ιμπεριαλισμός, αλλά οι επικίνδυνες τούμπες. Πιο χρήσιμο.

Είναι, λοιπόν, φανερό το... μυστικό. Ο καθένας να κάνει όσο πιο σωστά μπορεί τη δουλειά του, ο δήμαρχος, ο βουλευτής, ο γιατρός, ο δάσκαλος, ο αστυνομικός, ο περιφερειάρχης, ο στρατιωτικός, ο υπουργός, ο πρωθυπουργός, όλοι. Επιδιώκοντας ως πρακτικό αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών. Ας σκοτώσουν σε άλλες χώρες τους δράκους. Εδώ ας ξεκινήσουμε να λύνουμε προβλήματα.
Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
*Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: