Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

21/1/16

Νέα “βόμβα” στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας: Ανεξάρτητο Κουρδιστάν ζητά Ισραηλινή υπουργός

Israel's  Justice Minister Ayelet Shaked. EPA, GALI TIBBON  POOLIsrael's Justice Minister Ayelet Shaked. EPA, GALI TIBBON POOL
Για την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους έκανε λόγο η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Αγιελέτ Σακέντ, που θα αποτελεί σφήνα μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν. Ζήτησε επίσης στενότερη συνεργασία με τους Κούρδους, με τους οποίους οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι μπορούν να συνεργαστούν άψογα και απόλυτα.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου INSS (Institute for National Security Studies), που έγινε στο Τελ Αβίβ την Τρίτη, η Ισραηλινή υπουργός βλέπει μια τέτοια συνεργασία ως ευκαιρία αποδυνάμωσης των αντιπάλων του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και ειδικά του Ιράν, αλλά ίσως-ίσως και της Τουρκίας.

«Πρέπει ανοιχτά να ζητήσουμε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, το οποίο θα είναι φιλικό προς το Ισραήλ», είπε η Ισραηλινή υπουργός και μάλλον δεν χάρηκαν πολύ Ιρανοί, Ιρακινοί, αλλά και Αμερικανοί από τη δήλωσή αυτή.

Η υπουργός τόνισε πως το Ισραήλ πρέπει να προωθήσει την εξέλιξη αυτή η οποία θα αποκαταστήσει την αδικία έναντι των Κούρδων που είναι «το μεγαλύτερο έθνος χωρίς κράτος με χρόνια ιστορίας». Φυσικά σε αυτό η Ισραηλινή υπουργός δεν έχει άδικο, όμως Κούρδοι δεν ζουν μόνο στο βόρειο Ιράκ, αλλά και στο Ιράν, στην Συρία και φυσικά στην Τουρκία.

Οι Κούρδοι του Ιράκ διατηρούν άριστες σχέσεις με το Ισραήλ, εδώ και καιρό και τελευταία, προετοιμάζοντας την ανεξαρτησία τους από τη Βαγδάτη, έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με την Τουρκία.

«Ο κουρδικός λαός βρίσκεται κοντά στον ισραηλινό λαό και αμφότεροι μπορούν να πολεμήσουν από κοινού τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Κούρδοι και Ισραηλινοί έχουμε μακραίωνη ιστορία. Έχουμε κοινά συμφέροντα έναντι του Daesh και οι Κούρδοι μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις τους τζιχαντιστές», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Ισραηλινός υποπτέραρχος Αμός Γιαλντίν, πρώην αρχηγός της αεροπορίας, πρώην στρατιωτικός ακόλουθος στις ΗΠΑ και επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων. «Τα 20 εκ. Κούρδων που δεν έχουν κράτος, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για αυτό είναι οι μόνοι που μάχονται σοβαρά κατά των τζιχαντιστών. Μόνο οι Κούρδοι έχουν ως πρώτη τους προτεραιότητα τον αγώνα κατά του ΙΚ», είπε.

Αν και η συνεργασία Ισραήλ-Κούρδων είναι στενή, η σχέση τους δεν είναι επίσημη. Το 2014 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου είχε μιλήσει επίσης για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

Το θέμα είναι αν το Ισραήλ προωθεί τη δημιουργία κουρδικού κράτους μόνο στο βόρειο Ιράκ, στο αυτόνομο Κουρδιστάν, καθαρά ως αντίβαρο στο Ιράν, ή βλέπει μια ευρύτερη κουρδική κρατική οντότητα εκτεινόμενη και στην Συρία, η οποία όμως, εξορισμού θα αποτελεί απειλή για την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ επιδιώκει να αποκτήσει έναν νέο σύμμαχο στη Μέση Ανατολή.
https://www.rt.com/news/329518-israel-kurdish-state-calls/
http://www.timesofisrael.com/shaked-calls-for-an-independent-kurdistan/
http://www.dailysabah.com/mideast/2016/01/20/controversial-israeli-minister-shaked-calls-for-an-independent-kurdish-state

 http://mignatiou.com/2016/01/nea-vomva-stis-schesis-israil-tourkias-anexartito-kourdistan-zita-israilini-ipourgos/

Δεν υπάρχουν σχόλια: