Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ήρωες της ΕΛΔΥΚ επιστρέφουν στην πατρίδα!

Σε ειδική τελετή, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Δημήτρη Βίτσα, η κυπριακή κυβέρνηση παραδόθηκαν λείψανα πεσόντων από την Ελλάδα, που υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) κατά την περίοδο 1963-1965 και την τουρκική εισβολή του 1974 και θεωρούνταν αγνοούμενοι.
Τα λείψανα, τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εκταφών στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι των: Συγκαρόπουλου Νικόλαου, Λουκάκη Θεοφάνη, Τσιγκαρόπουλου Νικόλαου (ΕΛΔΥΚ), οι οποίοι χάθηκαν στις μάχες του 1974, και του καταδρομέα Καυροχωριανού Νικόλαου, που σκοτώθηκε το 1974 από φίλια πυρά, λόγω λάθους.


Επίσης, παραδόθηκαν τα λείψανα του Ηλία Σπηλιωτόπουλου, του Δημήτριου Τσούκα και του Ζαχαρία Καρδάρα, οι οποίοι χάθηκαν στις δικοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου 1963-1965.
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρία Καλπουρτζή, δήλωσε ότι η τύχη των μισών και πλέον Ελλήνων αγνοουμένων- πεσόντων δεν έχει μέχρι τώρα διακριβωθεί (υπολογίζονται σε 73). Επίσης, ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει επαναπατρισμός λειψάνων στην Ελλάδα, τα οποία από λάθος είχαν ταφεί στην Κύπρο με άλλη ταυτότητα.
Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης, ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Πάνου Καμμένου, βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων στο ΓΕΕΘΑ. Ο κ. Φωκαϊδης θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Καμμένο και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Επίσης, θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται για απόδοση τιμών στους ηρωικούς πεσόντες της ακταιωρού «Φαέθων» του 1964.
πηγή: onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: