Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Πέρασαν νόμο στη Δανία για κατάσχεση τιμαλφών των προσφύγων


Νόμο με τον οποίο θα κατάσχουν τα τιμαλφή των προσφύγων, πέρασε σήμερα από τη Βουλή η κυβέρνηση της Δανίας παρά τη διεθνή κατακραυγή προωθώντας ένα πλαίσιο που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες να κάνουν αίτηση χορήγησης ασύλου.
Βάσει του νομοσχεδίου οι πρόσφυγες θα έχουν δικαίωμα να φέρουν τιμαλφή και προσωπικά ήδη αξίας έως και 10.000 κορόνων Δανίας (1.340 ευρώ), ποσό που αυξήθηκε από τις 3.000 κορόνες μετά τις σφοδρές επικρίσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα τιμαλφή ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας, όπως οι βέρες γάμου, θα εξαιρούνται από τα τιμαλφή που θα μπορούν να κατάσχουν οι αρχές στο όνομα του κόστους φιλοξενίας των προσφύγων.


Τα μέτρα εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (αξιωματική αντιπολίτευση), ψήφισαν υπέρ, γεγονός που ερμηνεύεται ως στροφή προς τα δεξιά ολόκληρου του δανικού πολιτικού φάσματος, λόγω της δημοφιλίας του αντιμεταναστευτικού Κόμματος του Λαού της Δανίας.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας της δεξιάς, την οποία υποστηρίζει το Κόμμα του Λαού της Δανίας, υπερασπίστηκε τα μέτρα, με τον πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν (Venstre, φιλελεύθεροι) να κάνει λόγο για το «πιο παρεξηγημένο σχέδιο νόμου στην ιστορία της Δανίας». Παρ' όλες τις αντιδράσεις του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΑΣΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, η δανική κυβέρνηση δεν αναδιπλώθηκε, καθώς το σχέδιο νόμου αυτό υποστηρίζεται από την κοινή γνώμη.
Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) θεωρεί ότιτρέφει «τον φόβο και την ξενοφοβία» προβλέπει μεταξύ άλλων μέτρα όπως είναι η κατάσχεση τιμαλφών των αιτούντων άσυλο πάνω από ένα ορισμένο όριο για να χρηματοδοτείται η φιλοξενία τους· η μείωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων· αλλά και η επιμήκυνση του χρόνου που απαιτείται για τις οικογενειακές επανενώσεις και τη χορήγηση αδειών μόνιμης παραμονής από ένα σε τρία χρόνια.
Η Δανία υποδέχθηκε το 2015 περίπου 21.000 πρόσφυγες, έναν αριθμό χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: