Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΕΡΤ, ή αλλιώς «ηλεκτρονική Αυγή»

Βίντεο σαν αυτό που παίχτηκε πριν από την ομιλία Τσίπρα δεν είχε ξαναπροβληθεί ποτέ στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης. Ακόμα και τα «Carmina Bourana» είχαν παρεισφρήσει σε κομματικό προεκλογικό χρόνο του ΠΑΣΟΚ και όχι εν αιθρία


Οσο δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί έκλεισε η ΕΡΤ, άλλο τόσο δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ξανάνοιξε. Χτες κατάλαβα. Μέχρι τώρα ξέραμε την κρατική τηλεόραση ως ένα υποχείριο των κυβερνήσεων (όλων των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης), που αταβιστικά άλλαζε φορεσιά την επομένη κάθε εκλογών, με έναν τρόπο που μας φαινόταν σχεδόν φυσιολογικός. Τη Δευτέρα της νέας κυβέρνησης ξαναβλέπαμε πρόσωπα που είχαμε να δούμε χρόνια καθώς και μερικά που βλέπαμε πρώτη φορά και εξαφανίζονταν άλλα που θα τα ξαναβλέπαμε λίγα χρόνια αργότερα μαζί με κάποια ακόμα πιο καινούργια. Ανασχηματισμούς έκανε και η ΕΡΤ δηλαδή, απλώς οι αποχωρούντες συνέχιζαν να πληρώνονται και στις περιόδους της αγρανάπαυσης, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το μισθολόγιο συστηματικά με τα χρόνια. Ανάμεσά τους ασφαλώς υπήρχαν και αξιοπρεπείς συνάδελφοι, αλλά έτσι κι αλλιώς η σκληρή προπαγάνδα γίνεται πάντα από συγκεκριμένους.


Η ΝΕΡΙΤ υπήρξε
 μια πιο φτηνή εκδοχή της ΕΡΤ με Σαμαρικό πρόσημο, όπως λένε και οι σύντροφοι. Θα μπορούσε απλώς να εξυγιανθεί, όπως θα μπορούσε να είχε απλώς εξυγιανθεί η παλιά ΕΡΤ αν υπήρχε η βούληση. Εννοώ να κόστιζε λιγότερα χρήματα και όχι να ήταν ανεξάρτητη – δεν είμαστε και παιδιά. Ομως δεν έγινε αυτό και ο λόγος φάνηκε χτες. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ήθελε ένα ακόμα κυβερνητικό μαγαζάκι μέσα στα τόσα της μεταπολίτευσης. Ηθελε ένα σκληρό κομματικό όργανο, μια ηλεκτρονική Αυγή.

Λυπάμαι που θα τους στενοχωρήσω αλλά βίντεο σαν αυτό που παίχτηκε πριν από την ομιλία Τσίπρα δεν είχε ξαναπροβληθεί ποτέ στην αμαρτωλή ιστορία του κρατικού καναλιού. Ακόμα και τα «Carmina Bourana» είχαν παρεισφρήσει σε κομματικό προεκλογικό χρόνο του ΠΑΣΟΚ και όχι εν αιθρία. Δεν ήταν τόσο η αντιστροφή της πραγματικότητας που προκαλούσε μόνο γέλια. Δεν ήταν τόσο ο βομβαρδισμός με ωμά ψέματα που απευθυνόταν μόνο σε αφελείς. Δεν ήταν τόσο η απροκάλυπτη γκεμπελική προπαγάνδα που απλώς σκορπούσε θλίψη για τα πάλαι ποτέ ήθος αυτού του χώρου. Είναι ότι είναι αδιόρθωτοι.

Μολονότι, τώρα που αποδείχτηκε σε όλο του το μεγαλείο το ψέμα μέσα στο οποίο ζούσαν και πολιτεύονταν, άρχισαν να γίνονται και αυτοί στόχος προπηλακισμών, μυαλό δεν έβαλαν. Συνεχίζουν να προγράφουν πολιτικούς και δημοσιογράφους. Συνεχίζουν να σκορπούν διχόνοια στην κοινωνία

Επί πέντε χρόνια
 αυτό που κάνανε πιο αποτελεσματικά ήταν να μπολιάζουν την κοινωνία με μίσος. Κατέκτησαν την εξουσία υποδαυλίζοντας συστηματικά την οργή μεγάλης μερίδας του λαού με κύριο μοχλό τη στοχοποίηση των πολιτικών τους αντιπάλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πέραν της συσκότισης της πραγματικότητας και την πρόκληση φαινομένων βίας. Μολονότι, τώρα που αποδείχτηκε σε όλο του το μεγαλείο το ψέμα μέσα στο οποίο ζούσαν και πολιτεύονταν, άρχισαν να γίνονται και αυτοί στόχος προπηλακισμών, μυαλό δεν έβαλαν. Συνεχίζουν να προγράφουν πολιτικούς και δημοσιογράφους. Συνεχίζουν να σκορπούν διχόνοια στην κοινωνία. Και ασφαλώς συνεχίζουν να τροφοδοτούν το κλίμα βίας και ας έλθουν να μας εξηγήσουν μετά γιατί κάποιο από τα πρόσωπα που έδειξε το βίντεο έπεσε θύμα επίθεσης.

Δεν έχει σημασία αν ο αυτουργός του βίντεο είναι η ΕΡΤ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την ΕΡΤ ιδιοκτησία του και η ΕΡΤ προθύμως ανταποκρίνεται σε αυτόν το ρόλο. Και δέχεται να προβληθεί αυτό το ντροπιαστικό για την πολιτική και τη δημοσιογραφία βίντεο που στοχοποιεί με χρήματα των φορολογουμένων άλλα κανάλια και άλλους δημοσιογράφους, που κάνει αδίστακτη προπαγάνδα παραποιώντας βάναυσα την αλήθεια, που συνεχίζει να εργαλειοποιεί την οργή του λαού, επιβεβαιώνοντας έτσι την φρικτή υποψία που έχει εδώ και καιρό γεννηθεί. Η διχόνοια δεν ήταν μέθοδος αντιπολίτευσης μόνον αλλά και μέθοδος διακυβέρνησης.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/opinions/article/305330/ert-i-allios-ilektroniki-augi/#ixzz3yUFoZjLl
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: